Archief
Vervolg archief op Nieuws

13-10-2019

De ontmanteling gaat verder

De bessenplantage is ontruimd en overgebracht naar Wijngaard Torenhoek. We hadden witte bessen, zwarte bessen, rode bessen, kruisbessen en Amerikaanse bosbessen. Ook zijn we aan de slag gegaan met de druivenranken die we alleen teruggesnoeid hebben. We moeten nog even wachten met overzetten en willen eerst het draad en de palen verwijderen. Het is de kunst de druiven op het juiste moment te verplanten zodat ze volgend jaar op het nieuwe plekje aanslaan en weer gaan groeien. We verwachten echter niet dat we volgend jaar een normale druivengroei te zien krijgen.

5-10-2019

Blauwe druiven ook in het vat,

Woensdag waren de blauwe druiven aan de beurt om geplukt te worden. Onze druiven, de regent en de muscadet, zagen er mooi uit en vormden mooie trossen. Het suikergehalte was goed en het werd tijd dat ook zij geplukt werden. De oogst was minder groot dan vorig jaar vanwege het weer maar de kwaliteit beter. .Laten we hopen dat dit zich vertaald in een nog lekkerder wijntje. De druiven hebben we gekneusd en in het vat gedaan, waar het nu de komende dagen lekker kan gisten. Aan de zon en het warme weer heeft het niet gelegen.

5-10-2019

Druivenpluk.

Afgelopen zaterdag de witte druiven van de wijngaard geplukt. Het was een iets tegenvallende hoeveelheid, maar dat komt ook omdat een rij witte druiven al weg is i.v.m. de uitbreiding van de buren. Neemt niet weg dat we 2 kuipen van 60 liter en een mand van 50 liter konden vullen. Vraag is natuurlijk altijd: "Wat hou je er van over." Nadat we de druiven gekneusd hadden en geperst hielden we ca 55 liter over, maar wel sap met een hoog suikergehalte, 1077. De aankomende wijn is direct in het gist-vat overgeheveld en daar horen we dus voorlopig niet veel meer van. Lekker laten gisten zodat er een goed alcoholpercentage op komt te staan, naast natuurlijk een heerlijke smaak.

22-9-2019

Het moment nadert !

IJverig meten we elke keer weer het suikergehalte van onze druiven. We streven naar een suikergehalte van 1080, het punt dat eigenlijk nodig is om de druiven op eigen kracht te laten fermenteren (laten gisten dus). Dan krijgt de wijn ook voor 100% zijn eigen smaak. Maar redden we dat? Dat is natuurlijk afhankelijk van het weer. We hebben metingen van 1055, 1065 en 1075. We zijn er bijna. Nog een weekje met zon en dan kunnen we gaan plukken. Andere wijngaarden zijn al aan de gang of zijn al klaar. Wij nog niet, het moment nader

15-9-2019

Lekkere rode wijn is niet vies

De rode wijn had al een hele tijd op het vat gestaan. Tijd om ze in de fles te gaan doen, maar hij moest natuurlijk wel lekker smaken. Na verschillende testen gedaan te hebben vonden we de kwaliteit en smaak voldoende om te gaan bottelen. Zo gezegd zo gedaan. Ongeveer 100 liter wijn met een lekker smaakje verwerkt.

8-9-2019

Ontmanteling gaat door !

Terwijl de druiven lekker aan het rijpen zijn, de Solaris smaakt al heerlijk zoet, gaan we door met de ontmanteling. Deze week was het waterhuis aan de beurt. Samen met André hebben we het waterhuis uit elkaar gehaald en klaar gezet voor transport. Nadat we alles netjes gedemonteerd hadden was het resultaat een leeg plekje. Ook het naambord van de wijngaard was aan de beurt. Eenmaal in Oudenbosch zal de naam van het bord omgetoverd worden in "wijngaard Torenhoek". De tijd schrijdt voort en gaan naar het moment dat de druiven geplukt moeten gaan worden. Dat zal begin/medio oktober worden. Drukke tijden. Onderhoud en herinrichting Bommesee, onderhoud en ontmanteling Wijngaard het Groenewoud en opbouw en onderhoud wijngaard Torenhoek. Pfffff.

1 -9-2019

Ontmanteling in gang gezet

Met het oog op ons vertrek na de oogst zijn we alvast begonnen met het ontmantelen van de wijngaard. Met lede ogen zien we aan wat we gedurende de jaren opgebouwd hebben langzaam weggaat. Het Mariahofke, het hip-op-houthuis, Huize 't Gedacht en de Pensionada zijn al verdwenen. Vorige week zijn we begonnen met de ontmanteling van "De Cour". Sjaak vervoert de spullen naar de nieuwe wijngaard Torenhoek waar we de boel weer gaan opbouwen. Laten we hopen dat we een stukje van de oude sfeer en gezelligheid van Wijngaard het Groenewoud mee kunnen nemen. De voortekenen zijn er. Het zit hem niet in spullen maar in mensen.

25-08-2019

Omroep Brabant

Werden we plots gebeld, zal rond een uur of 1 geweest zijn , door Robbert ten Velde van Omroep Brabant. Of zij bij ons konden filmen, foto's maken en een interview mochten afnemen. Ik kon helaas niet. Nou wilde het toevallig dat Sjaak wel op de wijngaard was en die wilde de mensen van Omroep Brabant graag te woord staan. Zij waren er om 2 uur. (kort dag) Hoe komen ze op onze wijngaard??? Hieronder wat onze nieuwszender gemaakt heeft.

Wijnboer Sjaak is lyrisch over zijn druiven: 'We stevenen af op een uitmuntend wijnjaar'

2019 belooft een goed wijnjaar te worden. (Foto: Erik Peeters) BERGEN OP ZOOM - Dankzij het mooie weer en de hoge temperaturen wordt 2019 zeer waarschijnlijk een topjaar voor de wijn van Brabantse bodem. De voortekenen zijn goed en nu het weer de komende weken waarschijnlijk stabiel blijft, lijkt niets een perfecte 'chateau' meer in de weg te staan. Geschreven door Erik Peeters

"Je ziet het aan de structuur van de druiven en je proeft nu ook al dat er veel suiker in zit", aldus Sjaak Hector (67) van Wijngaard het Groenewoud in Bergen op Zoom.

2019 belooft een goed wijnjaar te worden. (Foto: Erik Peeters) BERGEN OP ZOOM - Dankzij het mooie weer en de hoge temperaturen wordt 2019 zeer waarschijnlijk een topjaar voor de wijn van Brabantse bodem. De voortekenen zijn goed en nu het weer de komende weken waarschijnlijk stabiel blijft, lijkt niets een perfecte 'chateau' meer in de weg te staan. Geschreven door Erik Peeters

De hitte in juli is gunstig geweest voor de druiven, legt Sjaak uit. "De hoge temperatuur heeft ervoor gezorgd dat de druiven eerder tot ontwikkeling kwamen. Ze kregen eerder hun blauwe kleur waardoor ze langere tijd hadden om suikers op te bouwen."

Laatste jaar
Sjaak runt samen met zijn broer Peter voor het laatste jaar de wijngaard in Bergen op Zoom. Ze maken wijn voor voor hun hobby. Na de oogst verhuizen ze naar een nieuwe plek in Oudenbosch. "Daar hebben we de ruimte om uit te breiden. Dit wordt dus om meerdere redenen een bijzondere oplage", lacht Sjaak.

Alleen het weer kan nog spelbreker worden voor Sjaak en zijn collega's. "Totdat de wijn op het vat zit, blijft het spannend. We moeten nu geen hoosbuien meer krijgen, want dan komt er te veel vocht in de druiven", legt Sjaak uit.

2019 belooft een goed wijnjaar te worden. (Foto: Erik Peeters) BERGEN OP ZOOM - Dankzij het mooie weer en de hoge temperaturen wordt 2019 zeer waarschijnlijk een topjaar voor de wijn van Brabantse bodem. De voortekenen zijn goed en nu het weer de komende weken waarschijnlijk stabiel blijft, lijkt niets een perfecte 'chateau' meer in de weg te staan. Geschreven door Erik Peeters

'Wijn komt wel op'
De verwachte 270 flessen rode en witte wijn die op de wijngaard worden gemaakt, zijn in principe niet voor de verkoop. "We hebben een grote familie dus de wijn komt wel op. Behalve mijn broer Peter, want die drinkt geen druppel", lacht Sjaak.

18-8-2019

Netten

Deze week de netten weer over de druivenranken gedaan. De netten moeten voorkomen dat de vogels met onze heerlijke druifjes ervandoor gaan. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het spannendste moment bij het uitrollen van de netten is: "ligt het goed op de ranken of ligt het dwars". Volgende keer toch een labeltje maken. Maar het grote net lag goed gelukkig. Na een uurtje straktrekken en verankeren was het oké. We hebben gelijk ook de wespenvangers opgehangen. Wespen zijn ook liefhebbers van een lekkere zoete druif en zuigen die helemaal leeg. Ook iets wat we niet graag willen. Vandaar. De druiven kleuren heel sterk en zijn al bijna helemaal blauw. Wel snel hoor!

11-8-2019

Wind

Elke keer als de wind toeneemt en naar windkracht 9 gaat houden wij ons hart vast. Blijven de druivenranken staan. De druivenranken vormen een soort windscherm en de krachten die er op uitgeoefend worden bij deze extreme wind zijn gigantisch te noemen. Een paar jaar geleden lagen er 2 rijen met druiven plat. De palen die het geheel omhoog hielden waren als lucifersstokjes afgeknapt. Gelukkig hebben we de zaak met wat extra dikke palen opnieuw weggezet. Die houden het tot nu toe prima. De zaak is overeind gebleven, maar toch blijft de zorg of het nog staat. Even gauw gaan kijken. Ja hoor! Alles staat!

4-8-2019

Gif

Het onderwerp kwam op het nieuws en de kranten stonden er vol van. Is de wijndruif vergiftigd? De grote wijngaarden gebruiken natuurlijk een hele hoop gif om de druiven goed te laten groeien. Het economisch belang staat voorop en de risico's zijn te groot. Nu er ook medewerkers zijn die klachten hebben wordt het tijd om hiermee te stoppen. Gelukkig hebben wij van deze problematiek geen last. Onze wijngaard is 100% biologisch en er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruik. Het economisch belang is er bij ons niet omdat het voor ons puur hobby is. Als wij een misoogst zouden hebben omdat er ziek in de druiven zit is dat voor ons geen probleem, op z'n hoogst een geval van jammer. We hopen natuurlijk elk jaar dat het goed gaat en dat we weer een mooie oogst zullen hebben, Op onderstaande foto's kun je zien dat de druiven al aan het kleuren zijn. Erg vroeg vanwege het prachtige weer. Onze bessen hebben de warmte niet overleefd en staan nu triest met nagenoeg geen blad meer op de wijngaard. Jammer, maar ja, dat is de natuur en je doet er niets aan.

28-7-2019

Klimaatsverandering ?!

Elke dag staat de krant vol nieuws omtrent dit onderwerp. Het is voor iedereen slecht dat de temperatuur omhoog gaat, behalve voor onze druiven. Ze tieren welig met dit wat warmere klimaat. Frankrijk mag wel uitkijken als straks Nederland de wijnproductie gaat overnemen. Het kan ook weleens te gek worden met die warmte, althans voor ons. Als je heel goed luistert naar de druiven ranken dan hoor je het sap door de takken stromen en hoor je de druiven groeien. Alles heeft zo z'n voor en nadelen.

21-7-2019

Een Godenvrucht

Sinds eeuwen wordt de druif verbouwd en tot wijn gemaakt. Op alle oude schilderijen zie je wel een glaasje wijn staan. Wij voelen ons vereerd om hier aan mee te doen. Het proces van zand tot klant, het verbouwen van de druiven en het maken van wijn en daarna ervan genieten. Goh!! In mijn vorige artikelen heb ik jullie bericht over de explosieve groei van de druivenranken. Nou dat geldt ook voor de druiventrossen. Ze groeien superhard en het zijn er veel, heel veel. Nou zonnetje, doe je best, dan doen wij de rest!!

14-7-2019

Go on !!!

Iemand riep op de tv: "Doorgaan, vooral doorgaan". Nou dat is ook van toepassing op de wijngaard. Vooral doorgaan met wieden en snoeien om de zaak onder controle te houden. Nou, volgens Sjaak hebben we het nu onder controle. De wijngaard ziet en weer gelikt uit en we zijn er trots op. We blijven constant de dieven wegsnoeien en de druiventrossen groeien en groeien en dat is precies wat we willen. De trossen groeien hard en het vermoeden bestaat dat we geweldige trossen krijgen die ook echt de tijd krijgen om lekker zoet te worden. Afhankelijk van het weer natuurlijk, maar het ziet er goed uit. Ons motto: Go on !!!

7-7-2019

Wauw !!!

De wet van frequent onderhoud staat als een rotsvast gegeven. Verslof je het, dan moet je ook 10 keer harder werken om het weer op orde te krijgen. Toen we vrijdag op de wijngaard kwamen schrokken we toch wel een beetje. De loopgangen waren veranderd in een complete rimboe. Flink de schaar erin en wegknippen wat nodig was. zie hieronder het resultaat.

30-6-2019

Nogmaals snoeien

We snoeien wat af omdat de druivenranken explosief groeien. Het weer is onvoorstelbaar en onvoorspelbaar. De hitte en zon zorgen voor dit natuur verschijnsel. Laten we hopen dat dit de druiven ten goede komt en dat het gewoon niet te hard gaat. We laten de trossen veelal bedekt met de bladeren zodat het niet te snel gaat en ze een beetje minder zon krijgen. We wachten af!

22-6-2019

Lekker weer en wat doe je dan??

Als het lekker weer is en je hebt visite dan is de keus niet moeilijk. Stoelen en tafels buiten. Koffie en worstenbrood op tafel en gezellig keuvelen. Detail is dat de wijnstokken uit Oud Gastel, de Dornfelder en Rondo, bijna allemaal op 1 na aangeslagen zijn en die laatste een kleine kans dat die het ook nog gaan doen.

16-6-2019

Nieuwe Rubriek: Bommesee

Hoi allemaal, vanaf volgende week komt er een nieuwe rubriek op de site te staan. Namelijk: Bommesee, de nieuwe volkstuin van Sjaak. Door de ingebruikname van deze nieuwe volkstuin maakt dit ook deel uit van the Brotherhood. De oude volkstuin is overgegeven aan de nieuwe eigenaar. Sjaak heeft grootse plannen met zijn nieuwe volkstuin en dat gaan we natuurlijk met grote interesse volgen.

Ik had jullie vorige week nog foto's beloofd van de druivenranken omdat deze zo explosief aan het groeien waren. Hierbij:

9-6-2019

Einde Wijngaard Nabij ? Deel 3

Nadat wij met de nieuwe eigenaar van de grond in gesprek zijn gegaan, hebben we een aantal goede afspraken kunnen maken. Wij mogen blijven op de wijngaard tot het moment dat we de druivenranken op een fatsoenlijke manier kunnen verhuizen naar de nieuwe wijngaard. Dat betekend dat we dit jaar nog gewoon kunnen oogsten. De volkstuin gaat naar de zoon van de eigenaar en Sjaak heeft inmiddels een nieuwe volkstuin op de Bommesee. Goed nieuws dus en een hoop meer rust.

Intussen gaat het werk gewoon door. De druivenranken exploderen zowat, zo hard groeien ze op dit moment. Dat is op de foto's goed te zien. Door onze nieuwe geleidingsclips hadden we de Guyot-snoei gerelateerde druiven in een mum van tijd netjes in het gareel staan. Dat ging goed! Waarom al niet jaren eerder gedaan. We leren elke keer bij. De Cordon-snoei gerelateerde druivenranken moesten behoorlijk gekortwiekt worden. Daar gaan we volgende week mee verder.

2-6-2019

Einde wijngaard nabij,

deel 2

Dat we het jammer vinden dat we afstand moeten gaan doen van onze wijngaard is duidelijk, maar er zijn alternatieven. Sjaak heeft op de Bommensee , een volkstuinencomplex in Bergen op Zoom een volkstuin gehuurd. Wel iets kleiner maar zeker iets waar hij zijn lusten kan botvieren. Een alternatief voor de wijngaard is er ook, maar daar worden nog onderhandelingen over gevoerd. Veel mensen onderschatten wat er nodig is om een wijngaard op een goed plekje te realiseren. Wij niet dus. We zoeken verder.

Inmiddels hebben we met de nieuwe eigenaar van het perceel contact gehad. Hij weet nog niet exact wat hij van plan is, maar duidelijk is dat hij van goede wil is. Dat is hartstikke tof. We hopen dat we tot na de oogst op de grond mogen blijven en dat we daarna de druivenstokken kunnen gaan verplaatsen. Als we dat nu zouden moeten doen dan zullen de planten het waarschijnlijk niet gaan overleven. Moed houden dus.

26-5-2019

Einde wijngaard nabij

Helaas en met veel pijn in het hart moeten we eraan dat de wijngaard zal ophouden te bestaan. Heel veel pijn omdat we trots zijn op wat we de afgelopen jaren samen met de 3 gebroeders voor elkaar hebben gekregen. Een wijngaard die uniek is voor de stad, voor de buurt en voor alle bekenden en vrienden.

Hoe kon het toch zo ver komen? De grond waarop wij onze wijngaard hadden was in bruikleen van de gemeente. We wisten dat we enig moment de grond moesten teruggeven alleen nu is reden niet de juiste. De gemeente Bergen op Zoom heeft een verschrikkelijke schuldenlast opgebouwd en wilt nu alles verkopen wat zij in eigendom hebben, waaronder de grond die wij gebruiken. Een alternatief voor het gebruik van de grond is er nog niet. Een aantal buren hebben al een klein stukje grond van de gemeente gekocht en ook wij hadden de gelegenheid de grond te kopen, echter de prijs die wij ervoor moesten betalen en de voorwaarden waaronder waren voor ons niet acceptabel. Dan is de keuze snel gemaakt. Jammer, Jammer! We willen niet stoppen met onze hobby die de band tussen de gebroeders alleen maar versterkt zodat we op zoek zijn gegaan naar alternatieven. Volgende week daarover meer.

19-5-2019

Een gewone dag

Zaterdag was weer een gewone dag zoals alle anderen. Lekker weer, volop zon. Geen grote dingen aangepakt. Lekker wieden en het hoofd leegmaken. Kregen we nog onverwacht bezoek van een paar oude Bergenaren die natuurlijk uitleg wilde over de wijngaard. Nou, onze vaste rondleider Sjaak, nam dat natuurlijk voor zijn rekening. Samen nog een lekker eigen wijntje van 2017 geproefd en dag tevreden afgesloten.

12-5-2019

Galmijt gesignaleerd

Altijd weer jammer als er ziek in de planten zit. We proberen onze planten en groenten niet te spuiten met chemische middeltjes en het eerlijk biologisch te houden. Helaas, dat lukt niet altijd. Galmijt is een hardnekkige ziekte waartegen we toch zeker moeten optreden. Uiteindelijk willen we wel lekkere druiven aan de ranken zien. Dus toch maar gespoten met een speciaal middeltje van de Boerenbond tegen deze Galmijt. Nu maar hopen dat het opgelost wordt.

5-5-2019

Snelle groei !

Het gaat onvoorstelbaar hard met de groei van de druiven. Met name bij de druiven waarbij de cordon snoei gehanteerd wordt. De ranken zijn al bijna helemaal begroeid. Dat het nu wat koeler is, is helemaal niet verkeerd. Mogelijk houdt dat de snelle groei wat tegen. We denken dat het volgende week of de week daarop noodzakelijk is om bij te snoeien en de nieuwe takken te gaan geleiden. Op dit moment zijn we weer hard bezig de wijngaard weer netjes te krijgen, want de rest groeit net zo hard en dat onkruid hebben we liever. Jammer hierbij was dat de aandrijfriem van de kantensnijder knapte. Er is inmiddels al een nieuwe bestelt en mogelijk kunnen we dan ook volgende week de kantjes van de druivenrijen weer netjes strak maken.

28-4-2019

Willem-Alexander bezoekt wijngaard !

Ondanks koningsdag bezoekt onze regerend vorst onze wijngaard. Heel vroeg in de morgen reden de limousines de Moerweg te Bergen op Zoom op. Hoog bezoek..........................

Zo'n krantenkop zou toch wel superleuk zijn, helaas denk ik niet dat dit voor ons weggelegd is. Wat is belangrijk en wie vindt het belangrijk, "thats the question". Natuurlijk gaan we gewoon plichtsgetrouw maar ook omdat we leuk vinden zaterdagmorgen weer naar de wijngaard en doen ons ding. Wieden, maaien en dergelijke. Ziet er weer goed uit jongens. De wijnranken laten hun eerste blaadjes zien. De nieuwe oude wijnranken die we laatst in Decour aangeplant hebben, blijven wat achter, maar we hebben goede hoop dat ze het toch wel gaan doen. Van dat verplanten worden ze niet altijd beter en nu vooral omdat het redelijk droog blijft , alhoewel gisteren??? (zie foto)

21-4-2019

Pasen

Waar ging het allemaal weer om? Dat is voor vele mensen anders, maar iedereen kan van het prachtige weer genieten en soms wordt er met Pasen super lekker gegeten. Nu met een heerlijk wijntje erbij. Geniet van deze dagen

Bottelen

Eindelijk was het zover. De voorbereidingen waren getroffen. De witte wijn is aan de beurt om in de fles gedaan te worden. Het plan is om de Goede Vrijdag daarvoor te gebruiken. Sjaak bracht de wijn mee en de flessen zijn netjes schoongemaakt. Er werd voor voldoende kurken gezorgd en we konden aan de slag. Peter vulde met het semi-automatische vulsysteem de flessen en Sjaak kurkte de flessen. André deed de capsules op de fles en na een uur of 2 waren we gereed. De witte wijn die heerlijk smaakt zit in de fles. Dat wordt dit jaar weer veel mosselen en vis want hierbij smaakt de wijn heerlijk!!! We wachten nu tot de rode wijn gereed is om in de fles te doen. Hieronder een fotogalerij van al onze werkzaamheden en het resultaat natuurlijk.

14-4-2019

Reorganisatie wijngaard

Doordat de gemeente grond van de wijngaard aan de aangrenzende bewoners van de Groenewoudse weg heeft verkocht moesten wij een behoorlijk stuk grond inleveren. Als gevolg hiervan moest "huize ut gedacht, de kas en het waterhuis en het "hip-hop houthuis" verplaatst worden naar andere plekjes op de wijngaard. Ook het " Mariahofje" is nu verdwenen. De Walnoot is verplaatst naar de fruitbomenrij. De bessentuin werd leeggehaald en aan de bessenplantage toegevoegd. Ook de eerste rij Solaris is verplaatst naar de entre van de wijngaard. Ingrijpend en jammer. Alles stond toch goed op zijn eigen plekje. We zijn benieuwd wat er nog meer gaat gebeuren en wat onze mogelijkheden zijn. Afwachten!!

7-4-2019

Open Dag ???

Vorig jaar hebben we voor de eerste in mei een open dag gehouden. Het was geweldig weer en er was veel belangstelling. We hadden meer dan honderd bezoekers die genoten van een rondleiding, een puzzeltocht en een lekker drankje met de Franse klanken van Fer en zijn accordeonisten. Het was gewoon super en de bezoekers konden ook nog een mooie druif mee naar huis nemen. Je zou zeggen: "dat doen we dit jaar weer". Nou spelen er zich nogal wat ontwikkelingen rond de wijngaard af en wachten eigenlijk af wat het gaat worden. Hierover zal ik in een later stadia meer duidelijkheid geven. Vooralsnog wordt het voorstel gedaan om een open dag in augustus/ september te organiseren. De laatste keer hingen er hele kleine druifjes aan de ranken. In augustus/ september is dat natuurlijk anders en zal de bezoeker meer aanspreken. We wachten dus nog even af en jullie horen later meer. Om de herinneringen even op te halen hieronder de video van de open dag 2018. Sentiment.

31-3-2019

Lente

De lente is elk jaar een feest om te beleven. De fruitbomen komen in bloesem en kun je genieten van die prachtige kleuren. De geur in de tuin is heerlijk fris en de geur van pas gemaaid gras komt je tegemoet. De tijd is verzet en de dagen worden langer. De voorjaarszon maakt van heel je tuin een feest om naar te kijken. De tijd van binnen zitten is voorbij, naar buiten dus!!!

24-03-2019

Soms kan het gebeuren !

Beste lezer, voor de eerste keer in 3 jaar tijd, heb ik vorige week de site niet geactualiseerd. Spijtig om te verzaken in deze routine en waarvoor ook mijn excuus. Ik weet dat voor sommigen een keer per week de site te bekijken ook hoort bij hun ritme. Beterschap beloofd.

24-03-2019

Zwart

De lente is begonnen en Sjaak en André zijn druk op de wijngaard en in de moestuin. Zoals je op onderstaande foto kunt zien ligt de moestuin zwart, netjes omgespit en geëgaliseerd, bij. Ook zijn al diverse groentes gezaaid. Het voorjaarszonnetje zal er goed aan doen om het weer lekker te laten groeien. Er gaat niets boven groentes uit eigen tuin waarvan je weet dat ze gezond zijn. Geen ontsmettingsmiddelen of andere chemische toestanden. Gewoon puur biologisch. Lekker!

Oh ja, de wijn?? Die staat lekker te rusten in zijn ton, wachtend om gebotteld te worden. Nou ja, binnenkort!!!

10-03-2019

Beleving !!

Sommige mensen kunnen echt genieten als ze in de tuin werken, als de grond weer schoon gezet is. Weg met dat onkruid en de kleur schone omgezette grond ziet er fantastisch uit. Als je zo een aantal uur gewerkt hebt en het is tijd om naar huis te gaan dan ga je met een voldaan gevoel: "Kijk, dat ziet er weer mooi uit". 

21-2-2019

Soms gewoon genieten

Als je even niets te doen hebt of met de kleinkinderen naar het Appeltje gaat en het is lekker lenteweer, een graadje of 15-17, dan moet je maar één ding doen en dat is genieten!!!

21-2-2019

Vraagje?

Dit wordt de 22e week dat we uitleg geven over een druivensoort. Op zich vinden wij deze rubriek leuk om te doen, maar belangrijker is nog, wat vindt de lezer hiervan. Laat dat ons weten. Stuur een berichtje of spreek ons aan. Wij willen het graag weten.

7-=2-2019

Is er nog nieuws ?

Soms is het lastig om een stukje te schrijven , vooral in deze tijd omdat het gewoon rustig is. Is er nog nieuws? Natuurlijk is er nieuws maar de informatiebronnen zijn ver uitgeput. We zitten te hopen op zon, de eerste knoppen aan de druivenranken, maar we moeten geduld hebben. Het is nog te vroeg. Kunnen we de wijn gaan bottelen, te vroeg. De wijn is nog aan he trijpen in het vat. De smaak wordt steeds intenser. Dan maar Vastenavond gaan vieren. Dat komt eraan maar nog te vroeg, nog een paar weken wachten. Alles is nog te vroeg maar de ambitie is er. Wachten dus.

10-2-2019

Hij moet om

Een niet al te oude eik stond midden op de weide naast de wijngaard. Een prachtige boom maar ook een verschrikkelijke sta in weg. Bijvoorbeeld bij het maaien. Goede raad is duur, dus om met dat ding. Sjaak en Andre zijn toch gauw een aantal zaterdagen bezig geweest om deze rakker te kortwieken. Het is rustig op de wijngaard dus tijd volop om dit te doen.

3-2-2019

Bloem in Januari

Sommige planten doen gewoon waarvoor ze bestemd zijn ongeacht wat voor weer het is of hoe warm of koud het is. Onderstaande Camelia is zo'n geval. Stronteigenwijs, maar wel moooi!

20-1-2019

Winter

In de winter liggen de wijngaarden er ogenschijnlijk doods en verlaten bij. De wijngaard is kaal, het is koud, je ziet er haast niemand. Je kan dan denken dat er niets gebeurt. Maar is dit echt zo?

Na de oogst, als de bladeren in de wijngaard hun volle kleuren hebben, maakt de winter er stilaan zijn intreden. De sappen stoppen met vloeien en de komende maanden is de wijnrank in zijn winterslaap.

Maar echt slapen doet de wijngaard niet. De winter is de aanzet van een nieuw jaar. Het is de voorzet voor de productie van nieuwe wijn. In de winter bereidt de wijnboer zijn land voor op het volgende wijnjaar.

De belangrijkste taak voor de wijnboer tijdens de winter is de snoei. Die is essentieel voor de groei van de ranken en de kwaliteit van de druiven het volgende jaar. Snoeien heeft zijn invloed op het knoppen van de plant. Het beste is om er zo lang mogelijk mee te wachten tot de sappenstroom volledig tot stilstand is gekomen: vanaf december en zeker in januari en februari is het de geschikte moment. De wijnboer zal er aandacht aan schenken niet te snoeien op een moment vorst. Zo wordt vorstschade vermeden, drogen de ranken niet uit en zijn ze minder gevoelig voor ziekten.

De snoei is erg verschillend naargelang de groeifase waarin de plant zich bevindt. Ook de druivensoort, de wijze waarop de ranken geleid worden, aan een streek verbonden gewoontes en de wijnsoort, spelen een belangrijke rol in de snoei die de planten ondergaan.

Behalve de snoei is het opruimen van het snoeihout een andere belangrijke activiteit in de winterse wijngaard. Het gesnoeide hout wordt verwijderd uit de steundraden waar het zich tijdens de groei vast snoerde. Vaak zijn er in die periode van het jaar in de wijngaarden rookpluimen van vuren te zien. Daar wordt het snoeihout verbrand. Vandaag wordt het snoeihout meer en meer verhakseld en verwerkt tot bodembedekker. Dit past in de evolutie naar steeds meer ecologische wijnbouw.

Andere winteractiviteiten zijn het plaatsen en vervangen van de palen en hechtingsdraden voor de groeiende wijnranken. Na het afronden van dit werk, wordt de tak waaruit nieuwe scheuten zullen groeien, vastgemaakt aan de spandraden.

Tegen dat dit werk gedaan is zitten we in maart en beginnen de knoppen op de wijnrank uit te komen en is de lente aangebroken. Het nieuwe wijnjaar breekt aan.

13-1-2019

Nieuwjaarsreceptie

Afgelopen zaterdag op de wijngaard voor uitgenodigden de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie 2019 gehouden. Het was gezellig ondanks het superslechte deprimerende weer. Binnen werd deze stemming geheel omgekeerd en was het een dolle, positieve en gezellige bende. Alle nieuwsfeitjes uit de buurt werden met elkaar gedeeld en werd nogmaals de infrastructuur van het Groenewoud besproken. We konden genieten van de warme Glühwein en de warme Appelsap met kaneel en steranijs. Heerlijk ! Natuurlijk was er ook een broodje brie met walnoten en honing van de eigen imker. Heerlijk. Als we zo het nieuwe jaar ingaan dan moet het wel weer een heerlijk en gezellig wijnjaar worden.

6-1-2019

Zwelg

Het is niet koud en het is niet warm, een graadje of 6. Het is bewolkt en vochtig. Wat doe je dan? Sjaak repareert de deuren van het wijnhuis en gaat daarna de perenboom en de appelboom snoeien, André snoeit de bessen en schoffelt en ik, ik doe de rest. Tijd voor koffie! Rond het kacheltje dat heerlijk warmte afstraalt weerspiegelt André het verleden tegen de tegenwoordige tijd. Zelfs het woord "mosgat" werd gebruikt. We zwelgen zo een tijdje door en dan, dan is het weer tijd om naar huis te gaan.

16-12-2018

Snoeihout

Vorige week en de week daarvoor hebben we de druiven gesnoeid. Dat was goed gelukt, maar nu, wat doen we met dat snoeihout? Onze Sjaak heeft een enorme vuurkorf op het landje staan dus de oplossing ligt voor de hand. Daarnaast is het advies van Sjaak om de as van het druivenhout als een soort grondverbeteraar te gebruiken bij de druiven. Dus niet alleen kalk en mest, maar ook de as. Gelukkig stond de wind de goede kant op dus de buurt had er geen last van. Zo gezegd zo gedaan. De vuurkorf opgesteld en het snoeihout, 7 volle kruiwagens, in de vuur korf. Het brandde als een tierelier. Mijn broers zijn oude verkenners en dat was wel terug te zien. Het fascineerde hen en de complete focus van die mannen was gericht op het verbranden en het vuur instant houden. Leuk en nostalgisch. Ook weer gebeurd.

9-12-2018

Op het vat

Ondanks alle drukte staat onze wijn nog steeds op het vat. Lekker te rusten en langzaam de smaak op te bouwen. Gebleken was dat we in het verleden te weinig geduld hadden en de wijn direct in de fles moest. Daar zijn we van genezen want de praktijk leert dat wijn echt moet rusten. Onze wijn van 2017 smaakt nu 10 keer zo lekker als toen wij hem in 2017 proefde. Dus geduld. Wel kunnen we zeggen dat onze Solaris wijn ontzettend lekker is en omdat het een witte wijn is en snel gedronken kan worden, deze toch binnenkort de fles ingaat. De rode wijn moet zeker nog een flinke tijd staan om meer smaak te krijgen. Nu proeven we een zeer jonge wijn waaraan de volle smaak nog ontbreekt. Laten staan dus. Al met al hebben we geleerd geduld te hebben in afwachting van een lekker wijntje.

2-12-2018

Guyot-snoei

In vervolg op vorige week zijn we deze keer aan de slag gegaan met de Guyot-snoei. Eigenlijk breek je gewoon de hele zaak af en begin je weer opnieuw. De druivenstokken snoeien we bijna helemaal kaal en houden 2 takken over. Die geleiden we weer aan de draad, eentje links en eentje rechts. Dat wordt dan weer de basis om het nieuwe uitschot aan te laten groeien. Dat opnieuw aanbinden is een intensief werkje. Als iets niet makkelijk is denken we natuurlijk hoe we dat beter kunnen doen. Het innovatieve brein wordt in werking gezet en ja hoor!!! Volgend jaar gaan we het met stevige knijpers proberen. Ha, ha, als dat lukt? Een jaartje wachten maar weer. Nu mogen de druivenstokken weer gaan groeien.

25-11-2018

Druivensnoei begonnen

We zijn begonnen met de druiven snoei. Een intensief en nauwkeurig werkje. Een knip te veel en je moet weer een jaar wachten om het te laten herstellen. We zijn begonnen met de cordon gesnoeide druivenstokken. Onze stokken hebben aan elke zijde drie uitlopers. Daarop moeten de nieuwe uitschieters met druiven komen. Kunst is om de vaste uitlopers precies langs de gespannen draden te laten lopen. Maar de natuur doet wat hij wilt en luistert niet naar ons. Vandaar dat we wegknippen wat niet meer nodig is en geleiden wat we nodig achten. De Cordon is klaar maar we moeten nog verder met de Guyot. Sjaak is daar al mee begonnen. Volgende week meer.

18-11-2018

Gewoon !!

Op de dag, dat Nederland Sint en Piet verwelkomen mag? Staan wij gewoon in de wijngaard ons ding te doen. Wel met een muts op, frost-handschoenen en thermo-sokken aan. Die kou zijn we nog niet gewend. Gelukkig konden die attributen later in de morgen uit. Lekker schoffelen in de zon. We halen de laatste groentes van het land. Het nog gevallen fruit wordt opgeraapt en we harken de laatste herfstbladeren op. Het wordt bijna tijd dat we de druiven gaan snoeien, een intensief en nauwkeurig werkje, als het maar niet vriest. Nog even genieten van een laatste bakkie koffie in de pensionada en dan rap naar de warme kachel van thuis.

11-11-2018

Project DeCour deel 2

We hebben zaterdag "DeCour" (de binnenplaats) afgemaakt. Sjaak had inmiddels de pergola's afgemaakt en zagen er prima uit. We begonnen met trekken van de draden rondom maar zagen al gauw dat we de palen moesten versterken omdat ze nogal snel de neiging hadden uit het lood te gaan staan. Zo gezegd zo gedaan. We hebben alle palen versterkt met steunpalen waardoor de gehele constructie sterker wordt. Daarna hebben we de draden getrokken. Dit betreft 4 lagen; de onderste laag om de hoofdtak van de druif aan vast te zetten, we doen enkelvoudige Guyotsnoei. De tweede laag om de uitlopers aan vast te zetten, 3e idem, en de 4 laag betreft een dubbele draad waartussen de uitlopers vastgezet worden. Erg omslachtig, maar ja dat hoort erbij. De laatste zaterdag van mei, tijdens de open dag, zal "DeCour" officieel geopend worden door een Bekende Brabander met alles wat erbij hoort. Weer wat klaar!

4-11-2018

Project "Decour"

Waar komt dat nu weer vandaan? "Decour" is een verbasterde naam van het lidwoord "de" en de Franse vertaling van binnenplaats "cour". In Oud Gastel stopte de familie Hoogstraten met hun wijngaard en wij konden een aantal 5 jarige druivenstokken overnemen. Dit zijn de "Rondo" en "Dornfelder" (zie hiernaast). Op de wijngaard hadden we een groot speelveld dat eigenlijk niet wordt gebruikt en kwam de gedachte bij ons op om daar de druivenstokken in carré-vorm aan te planten. Maar ja dat is eerder gezegd dan gedaan. Eerst de druivenstokken in Oud Gastel uitspitten en de stelling afbreken, daarna alles naar de wijngaard brengen. Toen moest in het grasveld de graszoden uitgestoken worden. Daarna hebben we de grond gefreesd, bemest en bekalkt. De palen en de druivenstokken gezet. Een extra element in het carré zijn twee prachtige pergola's die toegang geven aan "Decour". We zijn nog niet helemaal klaar. De pergola's en de bedrading van de palen moeten nog afgemaakt worden, maar hieronder een foto hoe het wordt. We zijn voornemens om de guyot snoei toe te gaan passen op de druivenstokken. Volgende week dus meer !!!

27-10-2018

Herfst

Is nu eindelijk de herfst begonnen en gaan we richting winter of is het weer een grillige speling van het nieuwe klimaat. Op deze dag dat het uur weer verzet wordt, regent het en ontbreekt de moed om naar de wijngaard te gaan. Aan een nat pak hebben we ten slotte niets ondanks het feit dat een bakkie koffie op de pensionade een heerlijk gevoel geeft. Nou ja, volgende week beter.

20 oktober 2018

Zorgen !?

We maken ons steeds meer zorgen over het grondwater. Als jullie onze regenmeter in de gaten hebben gehouden dan heb je kunnen zien dat het de laatste maanden gortdroog is geweest en het wil nog steeds niet regenen. Het gras dat door het warme een grote knauw heeft gehad is weer redelijk hersteld. Nou hebben de planten in deze herfsttijd niet teveel water nodig maar toch. We hopen dat dit snel weer goed komt. Moet het wel een paar maanden gaan regenen.

7 oktober 2018

De werkelijkheid

Ik heb jullie enkele weken terug laten snoepen van de romantiek van de druivenpluk, maar zoals altijd is de werkelijkheid anders:

Wijnbouw is een zeer intensieve en inspannende bezigheid waar het dagelijks brood moet worden verdiend door keihard de armen uit de mouwen te steken. Risico's nemen zal direct leiden tot een grote financiële strop. Romantiek is hier niet echt te vinden. Als de druiven rijp zijn is het van het grootste belang, dat deze op het juiste tijdstip worden geplukt. Elk moment van verwachte regenval geeft direct aanleiding om alles op alles te zetten en de akkers leeg te plukken. Bij het vallen van de duisternis worden grote schijnwerpers opgesteld om de wijngaard te verlichten waardoor de plukkers tot het bittere einde door moeten zonder onderbreking. Voor een paar centen per kilo worden deze vaak uit Polen of Portugal afkomstige fruitplukkers opgezweept om een uiterste inspanning te geven van soms wel vijftien uur per dag, dag in dag uit.
Een uitputtingsslag voor lijf en leden, met een zwaar beladen plukmand op de rug berg op en berg af met de brandende zon op je bezwete rood verbrande hoofd en je handen gekloofd en verkrampt.

30 september 2018

Als een biljartlaken

Naast de wijngaard ligt een perceel grond van zo'n ca. 3000 vierkante meter dat netjes door de gemeente is schoongemaakt, geëgaliseerd en ingezaaid met gras. Echter het onderhoud laat te wensen over. Doordat het onkruid behoorlijk aan het groeien is krijgt het gras weinig kans meer. Onder het motto "arbeid adelt" en "maatschappelijk verantwoord ondernemen" zijn we aan de slag gegaan met de gras- en bosmaaier en hebben we het veld netjes gemaaid en schoongemaakt. Best wel een klus waar je toch wel een hele dag mee bezig bent. Maar het veld ligt er nu weer netjes bij en de kans van overwaaiend onkruid naar de wijngaard voorkomen. Uiteindelijk "win, win".

23 september 2018

Oversteken

Normale terminologie in het verkeer maar ook in de wijnbouw. De wijn zit in de vaten maar dan ben je er nog niet. Grote wijnbouwers hebben grote filterinstallaties om de wijn schoon en helder te krijgen. Nou, dat hebben wij dus niet en moeten op de oude ambachtelijk manier de wijn helder en schoon zien te krijgen. Hoe doen we dat. We zetten de wijn op het vat en wachten totdat de ongerechtigheden in de wijn bezinken en naar de bodem van het vat gaan. Dan halen we de bovenste heldere wijn uit het vat en steken dat over op een nieuw vat. Het bezinksel wordt weggegooid. Dit proces gaat net zo lang door totdat de wijn helemaal helder en rein is. Dan pas wordt er gebotteld. Ook hebben we dit jaar alle wijn dat in 6 verschillende vaten zat bij elkaar verzameld en gemengd zodat we strakjes een wijn hebben met consistente smaak, alcoholgehalte en kleur. Nou ja, we hebben nog de tijd want we willen de wijn eigenlijk in april bottelen, maar smaken? Dat doet de wijn al prima hoor, mmmmmmmmmmm.

16 september 2018

Deze week is André onze gast-verslaggever. Lees hieronder zijn relaas.

De tuin

Toen ik van de week op de tuin kwam voelde ik het direct. Ik rook het ook aan de lucht en zag het aan de bladeren die al voorzichtig beginnen te verkleuren. De seizoenen gaan weer wisselen en de herfst komt er aan. En in dit najaarszonnetje is het heerlijk toeven in de pensionada. Maar geen getreuzel, er is werk aan de winkel. Het onkruid trekt zich nergens wat van aan en heeft een flinke groeispurt ingezet alsof het de achterstand opgelopen tijdens de droge zomer in moet halen. En als ik dan na een dag schoffelen, wieden, borderranden zetten en wat hand en spandiensten verricht te hebben terugkijk op een tuin die er weer spik en span bijligt, ga ik weer met een voldaan gevoel naar huis. 

9 september 2018

Terug naar normaal

De drukke tijden van druiven plukken, kneuzen en persen zijn voorbij. De wijn zit nu in de tonnen en moet rustig bezinken. Dus weer terug naar normaal want de wijngaard heeft ook zijn aandacht nodig. Door het oogsten lijkt het nu een lege en trieste bedoeling. De schoffel weer ter hand genomen en de kantjes weer bijgewerkt. Gras gemaaid. Werk dat steeds weer terug komt. Maar nu met in het achterhoofd dat we straks een lekker wijntje kunnen drinken. We kunnen bijna niet wachten maar het zal toch echt moeten.