Nieuws van de wijngaard
Nieuwsartikelen bibliotheek

26 augustus 2018

Goede oogst 2018

We hebben weer een geweldig weekend gehad. Vanaf donderdag zijn we de druiven gaan plukken, eerst bij mezelf, toen bij Jos de buurman en vrijdagmiddag in de wijngaard. Gelukkig kwamen Wilma en partner ons helpen zodat we met z'n vijven waren. Om 1 uur begonnen en om half zeven klaar. De oogst was zo groot dat Sjaak even terug naar huis moest om extra manden te gaan halen. In totaal, schrik niet, 220 kilo Solaris (witte druif) en 200 kilo Muscadet (blauwe druif). Vorig jaar zaten we net aan de 100 kilo. We willen Fer nog bedanken voor de logistiek, geweldig !

Zaterdag was het tijd deze druiven te gaan verwerken en net zoals vorig jaar weer een hele druivenverwerkingslijn opgesteld. Eerst de waslijn; ontsmetten, wassen en uitlekken Daarna de kneuzerij; druivenopslagkorf, druivenkneuzer en opvangbak. Dan de perserij; voorraadbak, uitlekbak, centifuge, opvangbak en pulpbak. Daarna werd de sap in de gereedstaande emmers gedaan. Ook hier kregen we hulp namelijk van Jos en Thomas. Geweldig!

Na alle metingen verricht te hebben, hebben we aan de most de vereiste toevoegingen gedaan zodat er uit eindelijk een lekker wijntje van moet komen. De most staat nu te gisten om het alcoholpercentage op het juiste niveau te krijgen. We wachten af.

Hieronder staan 2 dia-voorstellingen, de eerste is de oogst, de 2e de verwerking.

19 augustus 2018


Uur "U" nadert !

Het is bijna zover, volgende week moeten we aan de slag en gaan we de druiven plukken. Sommige omschrijven het zo:

Het plukken van druiven is voor iedereen die iets met wijn heeft, beladen met een soort romantiek. Men ziet de wijngaarden voor zich in een zomers namiddaglicht aan het einde van een zwoele zomerdag met een heerlijke koele bries door je haar genietend van een sappig glas wijn uit de streek. De zon heeft zich bijna achter de heuvels tussen cipressen verscholen en werpt een zachte gloed over de wijnranken. Een geur van zoete bloesem en heerlijke kruiden, het krieken van krekels en het gezang van de lijsters. In de verte hoor je het blaten van de schaapskudde die terug wordt gebracht naar de veilige schaapskooi.
Er komt een vredige rust over alles wat je deze dag hebt beleeft... je bent moe maar voldaan.

Zeg nu eerlijk, als je het zo leest, wil je toch niet anders?

12 augustus 2018

Boskoopse Blauwe

Onze oudste druif op de wijngaard is de Boskoopse Blauwe. We schatten zijn leeftijd al zeker op een jaar of 20. Niet de jongste dus, maar hij doet het nog best. We hebben toen we met de wijngaard begonnen dit oudje een flinke snoeibeurt gegeven waardoor de plant er ook weer echt zin in kreeg. Als druivenranken ouder worden geven ze minder vrucht, maar wat er aan komt is groter en lekkerder van smaak. Nou en smaken doen ze!

5 augustus 2018

Wespenvangers

Naast de netten die we gespannen hebben om de vogels te weren, hebben we nu ook wespenvangers rondom de druiven gezet. De heerlijke siroop moet de wespen van gedachte doen veranderen om niet de druiventrossen te lijf te gaan, maar te proeven van de heerlijke siroop die in de potten zit. Nou maar afwachten of dat ook gebeurd? Sjaak spotte trouwens van de week een ekster onder het net, dus die deed niet wat de bedoeling was. Als dat ook met de wespen gebeurd??

Suikergehalte

Deze week hebben we met de refractometer het suikergehalte van de druiven gemeten. Het suikergehalte geeft aan tot hoeveel procent alcohol de druiven zelf kunnen produceren tijdens het fermentatieproces. Belangrijk is om tijdens dit proces zo min mogelijk suiker toe te voegen. Dus hoe hoger het suikergehalte in de druif hoe hoger het alcoholpercentage.

Gemeten soortelijk gewicht:

 1. Boskoopse Blauwe: 1053 leidt tot ca 5,5%
 2. Muscadet Blue: 1047 leidt tot ca 5%
 3. Solaris: 1043 leidt tot ca 4,5%

Het gaat dus goed en misschien kunnen we de 1085 bereiken (leidt tot 12%). We hebben nog de tijd want de geplande pluk is september-oktober.

30-juli 2018

Mereltje

Wat een mereltje allemaal niet kan veroorzaken. Ik zat van de week in mijn stoel in de tuin naar mijn druif te kijken. Een mereltje vloog in mijn druif en ik zag hem niet meer. Toch maar eens gaan kijken. Toen ik er bijna was vloog ons mereltje met een klein blauw besje in z'n bekje uit de druif. Wat een pikker, gaat hij nu al mijn druiven opeten? Echt niet. Direct actie. De netten werden uit de schuur gehaald en over de druif gedaan. Zo, daar blijven ze verder af, maar ja op de wijngaard is dat natuurlijk het zelfde verhaal. Zaterdag de netten over de druiven gehangen. De trossen zijn nu weer beschermd tegen die pikkedieven en kunnen rustig verder groeien en rijpen.

Pruimenwijn

Onze pruimenboom droeg dit jaar gigantisch veel pruimen. Ze waren klein maar super lekker. Wat moet je er allemaal mee. Elke avond plukken en weggeven. Heel de familie heeft pruimen gegeten, maar toch nog veel over. Nu is onze Sjaak een groot liefhebben van fruit. Hij maakt er sap en wijn van. Heerlijk! Dus alle resterende druiven naar Sjaak en ja hoor! In no-time had Sjaak een heerlijke pruimensap geproduceerd. De rest van zijn pruimen heeft hij verwerkt in pruimenwijn. Hoe zal die gaan smaken. We wachten af.

Hieronder een filmpje van hoe de pruimenwijn staat te gisten.

23 juli 2018

Kleur

Langzaam gaan de eerste druiven kleuren. Van geel/groenig naar paars/donkerblauw. Een goed teken. Een signaal dat de druiven goed groeien en de nodige vitamientjes opgenomen hebben. De druif zal nu stilaan ook steeds zoeter gaan worden. Ook worden ze steeds groter. Het aantal trossen dat nu aan de druiven hangen zijn veel belovend. Er is natuurlijk wel een angst dat de droogte er voor zorgt dat de bessen klein blijven. Oh, kon het maar eens eens beetje regenen. Ook moeten we nu op gaan passen voor de volgende plaag. We hebben ze nog niet gezien maar komen er vast aan. WESPEN!!! Deze diertjes/insecten zijn dol op zoet en zijn in staat om een hele oogst om zeep te helpen. We zijn plannen aan het smeden om dit voorkomen. Ook gaan we volgende week de netten weer ophangen want onze vriend de vogel doet natuurlijk ook mee en doet zijn best om ons zoveel mogelijk druiven afhandig te maken. Jammer, want een net is goed voor onze druiven, maar minder als een vogel verstrikt raakt in het net. Tja, het is niet anders.

16-7-2018

Zomersnoei

We zijn op dit moment constant aan het snoeien. André haalt alle dieven weg bij de druiven met de cordon-methodiek en ik haal de bladeren weg bij de druiven met de Guyot-methodiek. Ik ben toch wel een beetje angstig. Haal ik niet teveel bladeren weg. Het is namelijk de bedoeling dat de trossen vrij komen te hangen en de zon vrij toegang heeft tot de druiven. Veel zon betekent zoete druiven. Nou als dat maar goed komt

Zwarte Bessen

Gisteren was het ook tijd om de zwarte bessen van de bessenplantage te gaan plukken. De struiken hebben het niet makkelijk gehad met het droge weer en dat was ook wel te zien aan de oogst. In totaal een halve kilo van 12 struiken. Nou ja, struikjes. Dat moet volgend jaar beter. Ook werden de kruisbessen geplukt. Smaakten erg zoet maar ook deze bessen waren behoorlijk klein, maar wel super lekker.

9 jul 2018

Droog, kurkdroog

Gelukkig geldt dit niet voor onze wijn, maar de droogteperiode begint zijn gevolgen nu toch wel te laten zien. De grond is echt kurkdroog en de bladeren van onze wijnranken beginnen geel te worden en zelf blad te verliezen. Tijd om in te grijpen. Sjaak heeft de grond ,met water uit de put, bevloeid. Een zaak dat we nog wel een paar keer zullen moeten herhalen om de grond weer een beetje vochtig te krijgen. Dat vocht hebben de ranken maar ook de druiven hard nodig. Als we er niets aan doen zullen we zien dat de druivengroei stagneert en de druiven zullen inkrimpen en dat is nou echt niet wat we willen. Dus we doen ons best om dat te voorkomen. Op onderstaande foto kun je zien hoe we de grond bevloeid hebben. Natuurlijk is het prima weer voor ons en onze druifjes, maar een buitje op zijn tijd hebben we allemaal nodig.

2 juli 2018

We doen er alles aan

Onze creativiteit wordt op de proef gesteld bij het beschermen van onze vruchten. Onze Sjaak kwam met een ingenieus hulpstuk om elektriciteitspijpen op een dusdanige manier in elkaar te zetten dat er een soort "Dome" ontstaat. Prachtig, onze kruisbessen zijn veiliggesteld.

Poort weg

Onverlaten hebben onze poort gestolen! Met paal en al was de poort weg. Op zich is er bij ons niet veel te halen maar de poort zorgt er toch voor dat mensen die niets te zoeken op onze wijngaard buiten blijven. Helaas werden andere buren ook slachtoffer van deze rovers en werden aanzienlijk veel spullen ontvreemd. Goede raad is duur. We hebben er weer een andere poort ingezet en hopelijk laten ze die wel staan.

24-6-2018

Refractometer

De wetenschap stelt ons steeds weer nieuwe meetinstrumenten ter beschikking en tegen een betaalbare prijs. Met de Refractometer kun je het soortelijk gewicht van een vloeistof bepalen waardoor het handig is om te beslissen of we de druiven gaan oogsten of nog een weekje laten hangen. Door het SG te meten kun je zien wat het suikergehalte in de vloeistof is. Een enkele druppel op het schermpje is voldoende om te zien in een schaalverdeling wat het SG is.. Daar hoeven we geen hele installaties meer voor uit te stallen. Het wordt steeds makkelijker. Bedankt kinderen!

17-6-2018

Gefopt

De bessen beginnen te kleuren en wat zien wij tot onze schrik? De bessen die wij hadden gekocht als zwarte bessen blijken helemaal niet zwart te zijn. Het zijn gewoon rode bessen. Wat een domper! Daarbij komt nog eens dat we stekken van diverse struiken opgekweekt hebben en nu niet weten of zij zwart of rood zijn. Nou wat moet je daar nu mee?We gaan het zien en zetten volgend jaar de rode bij de rode en de zwarte bij de zwarte, opgelost.

Inmiddels hebben we ook een net gespannen over de bessentuin. Als de bessen gaan kleuren zitten onze vrienden, de vogels, te loeren. Van onze kersen was er niet één meer over, dus daar volgend jaar ook maar een netje over. Maar als de vogels ze lekker vinden, vinden wij dat natuurlijk ook.

10 juni 2018

De draad weer oppakken

Nou dat valt helemaal niet mee na zo'n geweldig geslaagde Open dag. Veel mensen en wij zelf ook hebben het reuze naar de zin gehad. Zelfs vandaag hadden we nog een gast die toch ook nog de rondleiding wilde. Nou ja, geen probleem. Sjaak, waarvoor het inmiddels routine is, stak zijn verhaal weer af en ging de wijngaard weer rond.

Maar ja, op het moment werkt het weer niet echt mee. Alles groeit als een gek en het is lastig om alles toch weer onder controle te krijgen. De druivenranken groeien wel 30 centimeter per week, maar hetzelfde geld voor het gras. Dus druk met het snoeien van de druiven en het maaien van het gras. Het ziet er weer een beetje uit, maar de agenda voor volgende week zit weer helemaal vol.

Ook hebben André en ik al een net over de zwarte bessen gespannen, want ook deze vruchtjes gaan als een trein.

Toch kijken we weer uit naar volgende week want waar kan je beter zijn dan op onze heerlijke wijngaard, de oase van rust.

2-juni 2018

Warm Hart,

Er zijn nog mensen die anderen een warm hart toedragen en de moeite nemen om daarvoor in de pen te klimmen. Wij mochten daar aan ten deel vallen en dat doet een mens goed.

Winnaars Puzzeltocht bekend

Tijdens de open dag kon men ook een rondleiding doen op eigen gelegenheid middels een puzzeltocht. Er zijn 2 winnaars geloot die allebei een geweldige prijs hebben gekregen. Dit zijn Josefien de Jong en Tijs Poulus. Van harte gefeliciteerd allebei !!!

27-05-2018

Open Dag Geslaagd

Het was een warme en vermoeiende dag, maar wel een om nooit te vergeten. Je weet pas waar je aan begonnen bent als het voorbij is. Geweldig. Na met z'n allen de slingers en de info te hebben opgehangen. De tent opgezet. De tafels en stoelen weggezet en de proeverij klaargezet te hebben. De druivenplantenwinkel georganiseerd te hebben, waren we klaar voor ontvangst. Nou dat duurde niet lang. De eerste gast was er al voordat we het wisten. Vanaf dat moment hebben we de hele dag een constante aanloop van mensen gehad die of geïnteresseerd waren in de wijngaard, de aanschaf van planten of in de proeverij. Wij kregen het idee dat ze alles leuk vonden. Het accordeon-ensemble van Fer luisterde de open dag op met Franse accordeonmuziek, maar echte Nederlandse deuntjes mochten ook niet ontbreken. De sfeer op de wijngaard werd steeds beter. Ondanks dat we niet echt ruchtbaarheid hadden gegeven aan de open dag was het bezoekersaantal met ongeveer 100 bezoekers gewoonweg geslaagd. Familie, buurtgenoten, vrienden, collega's en kennissen kwamen aan. Stik gezellig. Misschien dat we het nog eens organiseren. Je weet maar nooit.

Volgende week een sfeerimpressie van de dag!

De Druivenstand

De ingerichte druivenplantenwinkel was ook een succes. Veel van de bezoekers konden de verleiding niet weerstaan om toch een druivenplant mee te nemen. Nou was het natuurlijk ook spotgoedkoop. Dat werd trouwens mede mogelijk gemaakt door Kwekerij de Oorsprong uit Oudelande.

26-5-2018

Open dag Wijngaard

Hallo, Wijngaard het Groenewoud is nu sinds 2 jaar in werking. Tijd om jullie een keertje uit te nodigen om een kijkje te komen nemen. Daarom organiseren we een Open dag op zaterdag, 26 mei 2018 vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur op onze wijngaard aan de Moerweg.

Wat kun je allemaal verwachten op de Open dag. Natuurlijk zijn wij trots op onze hobby en willen we graag vertellen over het wel en wee van onze wijngaard.

Onze activiteiten zijn:
- een persoonlijke rondleiding door de wijngaard
- een rondleiding verpakt in een puzzeltocht door de wijngaard met daaraan een leuke prijs gekoppeld.
- een proeverij van onze wijnen. Wijn van de Brabants Wal, beter kan niet
- de mogelijkheid om tegen een vriendenprijsje een druif aan te schaffen.

Tijdens de open dag zal het orkest van Fer Clarijs met hun accordeonmuziek franse klanken ten gehore brengen om ons helemaal in de sfeer te brengen van het Franse platteland. Voor de kinderen is een speelhoek ingericht.

Waar kun je ons vinden in Bergen op Zoom? Rij de Groenewoudseweg uit en parkeer je auto naast het bord "Wijngaard het Groenewoud", op het grasveld. Volg de pijlen richting de wijngaard over het schelpenpad ofwel de Moerbaan. Je ziet het vanzelf. Lijkt het je wat, kom dan naar de open dag. Je bent van harte welkom ! 

Nog 6 dagen te gaan!!!!

Het begint spannend te worden, nog 6 dagen te gaan. Hebben we alles georganiseerd wat we beloofd hebben? Hebben we alles in huis? Zouden er veel mensen komen? Is het schelpenpad gereed voor zaterdagdag? Is de wijngaard op orde en representatief? We hopen het wel zijhet dat er nog veel werk verzet moet worden. We hopen op een mooie en vooral gezellige dag.

Gehamer en getimmer

De open dag nadert en alles moet er natuurlijk spik en span bijliggen. Er is zelfs een nieuw tuinhek verschenen. Gekker moet het niet worden.

Groei druivenranken gaat gestaag

Altijd weer mooi om te zien hoe de druivenranken groeien. Het gaat zelfs zo hard dat we al druk aan het snoeien geslagen zijn om uiteindelijk alles goed te laten groeien.

Preview

We hebben inmiddels al heel veel reacties gehad van mensen die graag op de 26e onze wijngaard willen bezoeken. Hartstikke tof. We kijken er al naar uit.

Je eigen wijntje:

Als je tijdens de open dag een druivenrank koopt en je wilt in de toekomst van je eigen druiven een lekker wijntje laten maken ? Dat kan. Vraag meer informatie op de open dag aan Peter of Sjaak.

29-4-2018

Nu ook vanaf het pad zichtbaar

Vanaf gisteren heeft de wijngaard ook een naamplaatje. Iets groter dan bij iedereen aan de voordeur, maar wel goed leesbaar. Anita heeft al haar creativiteit gelegd in het vervaardigen van ons naambord. Iedereen die nu voorbij de wijngaard loopt kan ook zien dat we "Wijngaard het Groenewoud" zijn.

29-4-2018

Nieuw Retentievijver

Deze week is men officieel begonnen aan de retentievijver. We hebben een stuk uit de krant op de site gezet. 

22-4-2018

Lente zet door

Vol verwachting ging ik deze week naar de wijngaard en ja hoor, mijn wens werd bewaarheid. De fruitbomen stonden geweldig mooi in bloei. De vele kleuren bloesem maakte het een waar spektakel. Ook onze druiven laten hun eerste blaadjes weer zien. Gelukkig zijn al onze druiven aangeslagen. Ze groeien allemaal en hebben dus die strenge winter overleefd.

Pad weg ?!

Toen Sjaak en ik naar de wijngaard liepen bleek dat het pad verdwenen was. Het was helemaal weg. Het pad was ongeveer 80 centimeter uitgegraven en dat betekende dat we moesten afdalen om via de uitgraving naar de wijngaard te gaan. Men gaat daar een schelpenpad aanleggen dus wie weet als we er volgende weer zijn. Een mooi schelpenpad? We gaan het zien.

15-4-2018

Aanrader

Had ik deze week een glas Malbec voor mijn neus. Toen ik eraan rook gingen mijn neusvleugels wijduit staan. De geur drong door tot in het binnenste van mijn hersenen. Toen ik proefde knalde mijn smaakpapillen uit mijn mond. Van die knal ging de smaak over in een aromatische en zacht fluwelen, maar stevige smaak. Wijn met ballen.

Malbec ( uitgesproken als [mal.bɛk] ) is een paarse druivensoort die wordt gebruikt bij het maken van rode wijn . De druiven hebben de neiging om een ​​inktzwarte donkere kleur en stevige tannines te hebben , en staan ​​bekend als een van de zes druiven toegestaan ​​in de mix van rode Bordeauxwijn . De Franse plantages van Malbec zijn nu vooral te vinden in Cahors in Zuidwest-Frankrijk . Het wordt meer en meer gevierd als een Argentijnsevariëteitswijn en wordt over de hele wereld verbouwd.

15-4-2018

Lente

Zou het nu echt lente gaan worden? Voor mij de mooiste tijd van het jaar omdat als je rond je heen kijkt alles in de knop ziet zitten en langzaam de blaadjes beginnen te ontvouwen. Langzaam komt ook de bloesem en de kleuren in je tuin. Een fantastisch gezicht. Ik geloof dat volgende week nagenoeg alle fruitbomen in de bloesem zullen staan. Goed opletten want voordat het er is, kan het al weer gedaan zijn. Laten de weergoden ons goed gestemd zijn.

8-4-2018 Burengerucht!

Na ja burengerucht? Men is druk bezig de grond naast ons schoon te maken. Wat men met deze grond gaat doen weten we nog niet. Het is natuurlijk onderdeel van de aanleg van de retentievijver. We wachten af.

Edu-eiland gereed !

Fer was druk bezig om zijn aardbeien uit zijn aardbeien-bak te halen. Hoi Fer, wat ga je hier planten.(P) Ik dacht een druif. (F) Laten we er dan direct een educatie-eiland van maken. (P) Goed idee! (F). Zo gezegd zo gedaan. We gingen van de week toch al naar onze druivenplantenkweker en hebben 6 verschillende soorten druiven aangeschaft. Op deze manier kan men in de rondleiding zien dat er meer druiven zijn dan alleen de druiven die wij hebben staan, de Solaris en de Muscadet-blue. Hartstikke tof toch? Wil je een virtuele rondleiding??? Dat kan, druk op onderstaande knop en maak de tour.


Noteer in je agenda, zaterdag, 26 mei 2018 tussen 12 en 17 uur!!!! Open Dag Wijngaard het Groenewoud !


Mest en Kalk

25-03-2018 08:51

Afgelopen zaterdag hebben de wijnranken bemest met koeienmest en kalk. De koeienmest voor de groei en de kalk voor de smaak en groei van de druif. Normaal staan druiven op schrale rotsachtige ondergronden. Dat hebben we hier natuurlijk niet dus improviseren. We hopen dat de ranken een groeizaam seizoen tegemoet gaan.

De Volkstuin van Sjaak is er gereed voor. Alles is gefreesd en omgegespit .Zoals jullie weten heeft hij zijn grond in 4 stukken opgedeeld. Dat heeft alles te maken met zijn aardappelen. Die mogen slechts om de 4 jaar op hetzelfde stukje land groeien, anders kans op ziekte en dat willen we niet. We zijn benieuwd wat onze groenteboer dit jaar gaat planten. Veel succes Sjaak!

Sneeuwstorm

18-03-2018 08:58

Van een sneeuwstorm is sprake bij een combinatie van sneeuwval en windkracht 8 of meer. Voorafgaand is er meestal sprake van sneeuwjacht.


Een sneeuwstorm, in veel landen blizzard genoemd, kan het openbare leven ontwrichten en soms hele dorpen isoleren. In geval van een sneeuwstorm wordt ontraden om de weg op gaan als het niet strikt noodzakelijk is. Het verkeer wordt verlamd doordat wegen, rails en startbanen geblokkeerd raken. In een langdurige sneeuwstorm kan de sneeuw bij aanhoudende vorst tot meters hoge sneeuwduinen opstuiven en kunnen gestrande auto's insneeuwen. Lage temperaturen, harde wind en stuivende sneeuw maken het verblijf buiten de deur uiterst onaangenaam en bij matige tot strenge vorst zelfs gevaarlijk.

Op advies van onze Sjaak zijn we de hele dag binnengebleven, lekker bij de kachel. Eigenlijk jammer want we hadden er zo naar uit gezien om weer lekker te gaan werken in de wijngaard.

De Bessentuin

11-03-2018 09:26

Gisteren met z'n drieën de Bessentuin aangelegd. We hadden hiervoor vorig jaar al een stukje grond gereserveerd in de wijngaard. We hebben her en der bessenstruikjes gekocht en André heeft zelf met grote overgave een aantal bessenstekjes opgekweekt. Nu tijd om alles in de grond te zetten. Na eerst de grond nog een keertje goed gefreesd te hebben, het stukje grond netjes recht gemaakt en de struikjes gepland. We hadden 2 soorten bessen, namelijk de zwarte bes en de bosvrucht. In totaal zijn er 30 de grond ingegaan. We hebben ook direct een stellage gemaakt van palen en lange pvc buis om daar strakjes een net overheen te kunnen spannen. Nu maar afwachten hoe het gaat groeien en hopenlijk gaat het niet meer vriezen.Wil je zien hoe we dat allemaal gedaan hebben, klik dan op de volgende link: https://youtu.be/iaA90PyUP6I

Stofje

04-03-2018 09:20

Rode wijn tegen tandplak:

een stof in rode wijn helpt tegen gaatjes, tandplak en geirriteerd tandvlees. Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in de "Journal of Agriculture and Food Chemistry". Wetenschappers besturdeerden polyfenolen, stoffen in rode wijn die kwalijke bacteriën uitschakelen. Zij ontdekten dat deze polyfenolen ook goed zijn voor de mondhygiëne, omdat zij bacteriën die blijven kleven op het tandvlees en tanden kunnen losweken.

Voor en na een glas rode wijn !!!!

Herinrichting Poort Staakberg (Moerweg)

25-02-2018 10:15

De gemeente Bergen op Zoom en het wateschap beginnen op korte termijn met de herinrichting van Poort Staakberg (Moerweg). Men is verplicht binnen de gemeente voldoende regenwateropvang te hebben en daarom worden retentievijvers aangelegd. Nu ook aan de Moerweg waar onze wijngaard ligt. De vijver wordt maar liefst 3,75 Hectare groot en heeft een reguliere diepte van ca 1.15 meter. Echter de overloop zit op 1,60 me

ter. Nou als dat vol zit, heb je een aardig zwembadje. De overloop is naar de Theodorus haven. Men maakt direct gebruik om langs de Moerweg een wal aan te leggen van ca 3 meter hoog die als geluidswal moet dienen tegen het verkeer van de randweg. De Moerweg zelf wordt van zandpad, een schelpen pad. Wij kijken er naar uit als dit gebeurd is. De oase die het nu al is, zal nog stiller worden. Ook geloven wij dat dit naast het nuttige ook een kans is voor de natuur. Buurman Fer zag het wel zitten om in de winter een "Koek en sopie" te beginnen als het water bevroren is. Allemaal plussen dus. We zijn benieuwd ? Men heeft inmiddels langs het pad diverse markeringspaaltjes geslagen dus lang zal het niet meer duren voordat begonnen wordt. Misschien moeten we het etiket van onze wijn veranderen van "Wijn van de Brabantse Wal", naar "Wijn van de Moerse Wal".

@ Wintersnoei

18-02-2018 08:11

Wat een kale bedoeling als je zo naar de foto kijkt en dat is het ook. Sjaak en ik hebben alle druivenranken gesnoeid. De 4 rijen Guyotsnoei had Sjaak al gedaan. Gisteren de Cordon snoei, de eerste 4 rijen, toegepast. Eigenlijk is het wel een creatief proces want je moet hier niet logisch denken bij het snoeien maar denken als een wijnrank. Deze groeit zoals de plant wil en daar wil je op anticiperen. Door her en der takken weg te snoeien geef je de rank weer ruimte om nieuw hout aan te maken. De groeikracht van de druif is ontzettend sterk. In een jaar kunnen de takken wel 2 tot 4 meter groeien. Vandaar dat de wintersnoei, maar ook de zomersnoei, uiterst belangrijk is. Om een druivenrank recht omhoog te laten groeien is niet makkelijk omdat de plant zo grillig is. Bij diverse ranken hebben we er nog maar een extra geleidingsstok bijgezet. Alle blijvende takken weer opnieuw aangebonden en klaar is Kees, nou ja dat hopen we.

Snoeischaar

11-02-2018 09:46

Snoeischaar

Sta ik daar met mijn snoeischaar in de wijngaard. Sjaak is er niet, hij kon niet. Ik ben van plan om te gaan snoeien, maar de oase van rust overvalt mij en ga even naar de pensionada om te gaan zitten. Mijn gedachten komen tot rust. Het is nat en koud, een beetje triestig. Zit ik daar in m'n uppie. Langzaam en aanzwellend hoor ik in de verte, richting binnenstad , het opkomend geluid van muziek, vrolijke muziek. Het geluid van een dweilorkest dat langzaam naar het centrum van het krabbegat loopt. Wat doe ik hier. Ik ga naar huis en pak op zolder mijn carnavalsbullen, trek ze aan en ben gereed. Oh ja, die snoeischaar ? Wacht maar een weekje. Agge mar leut et !!!!

Dozen ????

04-02-2018 09:35

Rode dozen, blauwe dozen, ronde dozen grote dozen, kleine dozen, allemaal dozen. Wat moeten we ermee? Nou, heel simpel, als je iemand een paar flessen van jullie eigen gebottelde wijn wilt geven dan gaat dat het beste in een wijndoosje. Daar kunnen 6 flessen in. Oh, ja? Ja-a en ik heb voor jullie een paar dozen georganiseerd, aldus onze broer André. Hij had de lokale supermarkt van de lege wijndozen beroofd en mee naar huis genomen. Wanneer kom je ze halen? Zaterdag. Tjee André? Dat zijn meer dozen dan dat ik kan vullen met flessen wijn? Nou ja, dan kun je daar misschien ook wel weer een paar jaar mee vooruit. Hardstikke leuke actie, bedankt.

Koppalen vervangen

28-01-2018 10:19

Koppalen vervangen:

De natuur is overweldigend en is onstuitbaar. Dat hebben we afgelopen jaar wel gemerkt. Palen in de wijngaard knapte als luciferhoutjes. Daarom hadden we het plan opgevat om de huidige palen te vervangen door nieuwe stevige palen. Ook zullen we de afstanden tussen de palen gaan verkleinen. Een hoop werk, maar met z'n drieën was het goed te doen. Zoals je op de foto kunt zien hebben we ze iets scheef gezet zodat er meer weerstand is als we de draden tussen de palen gaan spannen. We zijn nog niet helemaal klaar maar moet dat volgende week gaan lukken. Als dat gereed is kunnen we gaan snoeien zodat de ranken er weer netjes bijstaan en gereed voor het seizoen. Bijna klaar!

Website goed bezocht !!

21-01-2018 09:36

De cijfers over 2017 zijn bekend en het is fantastisch dat zoveel mensen een kijkje nemen op onze website. In 2017 heeft men de site 13.672 maal bezocht en zijn er 20.555 pagina's bekeken. In onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat ook de site evenals de wijngaard seizoen-onderhevig is. Toch is het geweldig dat zoveel mensen onze verhalen volgen en wij het dus niet voor niets doen. Dit is het eerste volle jaar dat de website in de lucht is, geweldig! Ons You-tube kanaal waarop we allehande filmpjes zetten over de wijngaard en het proces is reeds 780 maal bezocht, ook niet verkeerd. We gaan ermee door!

Grandioos feest

14-01-2018 10:11

De nieuwjaarsborrel was weer een grandioos feest. Familie, kennisen en vrienden en een delegatie van de wijkvereniging het Groenewoud gaven acte de presence. Onder het genot van een heerlijk glaasje Gluhwein, stokbroodje Brie en andere lekkernijen werd de jaarwisseling en de vorderingen van de wijngaard besproken. De bezoekers werden verwelkomt door het aangelegde houtvuur van onze Sjaak, waarna we binnen lekker rond de warme kachel konden gaan zitten. Natuurlijk konden we onze gasten niet laten gaan zonder een lekker flesje "Bastion Gadelière" (eerste oogst 2017). Voor herhaling vatbaar dus! We gaan er met z'n allen weer wat maken in 2018. Hopende op een goed wijnjaar!!!

Nieuwjaarsborrel 2018

07-01-2018 11:00

Beste mensen,

aanstaande zaterdag houden wij weer een nieuwjaarsbijeenkomst op de wijngaard aan de Moerweg te Bergen op Zoom tussen 11.00 uur en 12.00 uur. Jullie zijn natuurlijk allemaal van harte welkom om samen met ons een lekker glas Gluhwein te drinken en een heerlijk broodje Brie te eten. Lekker gezellig in het Wijnhuis rond de kachel. Zien jullie?!

Een voorspoedig en gelukkig Nieuwjaar

31-12-2017 09:33

Wij, van wijngaard het Groenewoud, wensen jullie allemaal een voorspoedig en gelukkig nieuwjaar!!!!

Vrolijk Kerstfeest

25-12-2017 09:37

Iedereen een vrolijk kerstfeest toegewenst !!!

In herinnering

24-12-2017 09:58

Onze moeder, Joke Hector-Raats is op 19 december 2017 op 98 jarige leeftijd overleden. Een kort moment om hier bij stil te staan.

1. de vlag uit! 2. wijnpakket 3. Nieuw fimpje

17-12-2017 10:02

1. de vlag uit

Sinds kort wappert er aan het wijnhuis de Brabantse vlag. In de traditie van koningen en koninginnen zie je voortaan, als we er zijn, de Brabantse vlag wapperen. Wij ontkennen onze herkomst niet en zijn trots om op het Brabantse land onze druiven te laten groeien.

2. Wijnpakket

Vorige weenkend hebben we een wijnpakket, de prijs van onze prijsvraag:"Raad het plaatje", overhandigd aan de winnaar Mevr Hector-Hermans.

3. Filmpje:

We hebben een nieuw fimpje gemaak "het bottelproces". Dit is te zien op ons kanaal op You-Tube! Veel kijkplezier!!!

1. Onder de Kurk 2. Aandeelhoudster jarig!

10-12-2017 11:40

Onder de kurk:

Sjaak en ik hebben zaterdag onze best gedaan om de wijn die wij in het vat bewaarden te bottelen. Het proces liep als volgt; we hebben de dag van tevoren alle flessen (ca. 150) gespoeld en laten drogen op de flessenboom; we hebben de vaten met wijn aangesloten dmv van een slang aan de automatische flessenvulmachine; daarna hebben we de flessen gevuld; daarna met onze kurkenmachine de kurken in de fles gedrukt; klaar zover; de flessen voorzien van een capsule die we door verhitting pasmaat konden maken op de fles; en toen hebben we de etiketten op maat gesneden en op de fles geplakt. Pffff 150 flessen is toch veel, maar het resultaat mag er zijn. Volgende week proberen we een filmpje over het bottelen op de site te krijgen.

Wijnassortiment:

- Regent

- Regent on Oak

- Regent de Fruits

- Solaris

- Muscadet-Blue

Hulde aan de jarige

Onze eerste en enige aandeelhoudster, mevrouw Hector-Raats, wordt op 11 december maar liefst 98 jaar. We dachten de dividenduitkering te ontlopen maar dus niet. Als het zo doorgaat profiteert ze van haar inleg. Zoals je hierboven ziet zal er binnenkort een dividenduitkering plaatsvinden. Maar alle gekheid op een stokje. Van harte gefeliciteerd.

Elementen

03-12-2017 09:06

Elementen,

Gelukkig hebben we hier geen Tsunami's of vulkaan uitbarstingen, maar ook hier spelen de elementen een stevige rol in de onze wijngaard. Bijna twee jaar geleden hebben we de wijngaard aangeplant en ingericht. Nu al is te zien wat er niet goed gaat en gerenoveerd moet worden. Tijdens de zomer kregen de draden en dus ook dito de palen het stevig te verduren met name door de wind. In principe zijn de rijen met druiven eigenlijk gigantische windschermen en de wind is in staat om palen te laten knappen. Jammer maar we moeten er wel rekening mee houden. Dit betekent dat we de komende winter behoorlijk wat palen en draden gaan vervangen zodat we er de komende jaren weer tegen kunnen.

Raad het plaatje:

Raad het plaatje is gewonnen door Nel Hector uit Bergen op Zoom!! Gefeliciteerd! Met haar oplossing ": "Nou, ik denk dat het een flessenrek is. Ik ken het nog van vroeger in het melklokaaltje van mijn Oma". De functie van het apparaat heeft zij goed geraden en was de beste oplossing tussen de vele inzendingen, Zij maakt dan ook aanspraak op het wijnpakket. Zodra de wijn in de flessen zit komt het naar je toe. Wat je zag was een flessenboom en wordt gebruikt om flessen te laten drogen.

Raad het plaatje ????

26-11-2017 09:34

Raad het plaatje ????

Doe mee en raad het plaatje. Vertel ons wat je op de foto ziet en vertel ons hoe dit instrument heet en wat de functie ervan is. Raad je het goed, dan maak je kans op een uniek en zeldzaam wijnarangement van de wijnen (2017) van het Groenewoud.

- een fles witte wijn gemaakt van de Solaris-druif

- een fles rode wijn gemaakt van de Muscadet-Blue druif

- een fles rode wijn van de Regent-druif

- een fles rode wijn van Regent-druif on oak

- een fles rode wijn van de Regent-druif de fruits

5 heerlijke wijnen van de Brabantse Wal !! Mail je antwoord via peterhector56@gmail.com

Succes !!!

Nieuwsbrief 2e jaargang 4e editie

19-11-2017 09:05

Beste bezoekers en lezers van onze website. Het is weer gelukt om een wervelende en spannende Nieuwsbrief te maken. Iets later dan normaal maar dat kwam door de drukke werkzaamheden met de oogst, een van de artikelen in de nieuwsbrief. Andere headlines in de nieuwsbrief zijn de statistische gegevens van het bezoek aan de website en aan ons youtube-kanaal. Het inleidende voorwoord is altijd een stukje proza waar we vrij onze gedachten kunnen laten gaan. We hebben nog meer hobbies naast de wijngaard die indirect toch op de wijngaard terugslaan, molentjes, hoe kom je erbij. Andere activiteiten worden beschreven en de voorlopige agenda is gemaakt. Wij wensen jullie veel leesplezier met de nieuwste nieuwsbrief: Nieuwsbrief 2e jaargang 4e editie.pdf (435,8 kB)

Wil je abonnee worden op onze nieuwsbrief? Via de contactblad kun je je aanmelden!

Waar moet onze nieuwsbrief aan voldoen

12-11-2017 08:20

Elk kwartaal proberen Sjaak en ik een nieuwsbrief te maken met alle nieuwtjes maar ook belangrijke, leuke of interresante gebeurtenissen vanuit het recente verleden. Maar waar moet die nieuwsbrief inhoudelijk maar ook uiterlijk aan voldoen. Je snapt wel dat we dat opgezocht hebben. Hieronder staan 8 punten waar een goede nieuwsbrief aan moet voldoen. Als we die punten toetsen aan onze nieuwsbrief voldoen wij aan de meeste regels en dat is op zich voor een paar amateurs niet verkeerd. De laatste nieuwsbrief, 2e jaargang, 4e editie komt volgende week op de site. Deze week hebben we de nieuwsbrief naar onze vaste lezers gestuurd hopende dat ze weer veel leesplezier hieraan beleven. Er zijn al suggesties gedaan om de wekelijkse artikelen te bundelen in een jaarboek, maar of we dat gaan doen? We onderzoeken eerst of het wel een haalbare zaak is, dus daar komen we nog een keertje op terug. Vanuit historisch oogpunt kan het voor de gemeente Bergen op Zoom natuurlijk wel een waardevolle toevoeging zijn, maar ook voor de historie van de Nederlandse Wijnbouw. De relevantie van alles is natuurlijk aan de lezer. Nou ja, kijk uit naar volgende week en lees onze nieuwsbrief. Wil je de eerste zijn, meld je dan aan als abonnee via de contactsite.

Veel leesplezier alvast!! De redactie

8 Basisregels voor een goede nieuwsbrief

Een goede nieuwsbrief is aantrekkelijk voor de lezer en leidt tot actie, waardoor de doelstelling van de uitgever gerealiseerd wordt. Hieronder bespreken we kort en bondig 8 punten waaraan een goede nieuwsbrief minimaal moet voldoen.

1. Inhoud is waardevol voor doelgroep
Een goede nieuwsbrief sluit aan bij de behoefte van de lezer. Hij of zij heeft bijvoorbeeld behoefte om iets te leren over een bepaald onderwerp, is zich aan het oriënteren, zoekt nieuwe trends of producten of gaat juist voor de aanbiedingen.

2. De nieuwsbrief is overzichtelijk
Dat wil zeggen dat de teksten eenvoudig te lezen zijn en aangepast zijn voor het lezen op een beeldscherm. Korte overzichtelijke teksten, waarbij de onderwerpen of de producten direct opvallen. De vormgeving is prettig. Ook kan er bewust voor worden gekozen om de vormgeving achterwege te laten en een nieuwsbrief opgesteld als een tekstmail te versturen.

3. De nieuwsbrief is gebruiksvriendelijk
Je kunt de website snel openen, omdat het bestand niet te zwaar is. Kun je geen html openen, dan dient er een goede alternatieve tekstversie aanwezig te zijn. Ook moet de balans goed zijn tussen informatie op de nieuwsbrief zelf en het doorklikken naar de website. Je hebt kans dat als men bij het eerste artikel al klikt naar de site, men de rest van de nieuwsbrief niet meer leest! Beperk daarom het aantal onderwerpen.

4. Geen taalfouten
Niets staat zo slordig als taalfouten in een nieuwsbrief. Laat de nieuwsbrief altijd voor de zekerheid nog door anderen lezen die de (Nederlandse) taal goed beheersen. Bovendien levert zo'n check soms waardevolle informatie op, als de corrector niet direct begrijpt wat er bedoeld wordt. De tekst kan dan nog herschreven worden.

5. Gebruik een goede titel
Val op tussen alle bedrijven die een nieuwsbrief sturen door een uitnodigende en/of prikkelende titel aan de nieuwsbrief mee te geven. De lezer heeft een hoog aanbod en meestal weinig tijd. De titel kan het verschil maken of jouw nieuwsbrief wel of niet gelezen wordt. Dus niet: "nieuwsbrief augustus 2009", maar bijvoorbeeld "15 Gouden Tips voor een Opgeruimd Bureau". Of: "Wat hebben wij met meneer Janssen gedaan?" (Ja dat zou ik ook wel eens willen weten!).

6. Afmeldoptie
Een nieuwsbrief wordt gewaardeerd als men ziet dat men desgewenst zeer snel ook weer het toezenden van de nieuwsbrief kan stopzetten. De consument en zakelijke gebruiker houdt graag de touwtjes in handen en dit is echt een basiseis van een nieuwsbrief / e-zine.
Vergeet overigens ook niet om het de bezoeker op de website makkelijk te maken om zich in te schrijven op de nieuwsbrief. Kies voor een uitnodigende tekst.

7. Nieuwsbrief nodigt uit tot actie
Een nieuwsbrief wordt met een bepaalde bedoeling uitgegeven. Stel dat doel goed vast. Bijvoorbeeld het verhogen van de naamsbekendheid, een groter klantennetwerk, producten promoten, enzovoort. Zorg dat het doel bereikt wordt, door het duidelijk te communiceren. Vermeld bijvoorbeeld dat men de nieuwsbrief naar andere geïnteresseerden kan doorsturen, nodig uit om contact op te nemen, of verbindt een speciale aanbieding / prijsvraag aan de nieuwsbrief.

8. Vergeet de contactinfo niet
Een veelgemaakte fout is om alleen het logo van het bedrijf in de nieuwsbrief te zetten. En verder geen contactgegevens. Maak een betrouwbare indruk en vermeld de contactgegevens en het Kamer van Koophandel nummer.

25% korting

05-11-2017 08:57

Haal de winterschilder in huis en krijg 25% korting. Onder dat motto is André nu al een paar weken bezig om alle huizen, het Wijnhuis, huize 't Gedacht en het Waterhuis een likje verf te geven. Goed onderhoud garandeert een lange zekere toekomst en het ziet er nog beter uit ook.We zijn blij dat dit gebeurd en dat het er nu mooi en representatief uitziet. Ga door met het goede werk André !

Bessen-plantage

29-10-2017 08:19

Bessen/plantage

Zoals jullie weten hebben we reeds een bessentuin naast het greenhouse liggen. De bessen daar doen het prima en we hopen daar volgend jaar van te oogsten. We hadden echter de plannen opgevat om die productie te verhogen om voldoende zwarte bessen te hebben om als smaakmaker toe te voegen aan onze wijn. Zaterdag hebben we de eerste actie ondernomen om een bessenplantage te realiseren. Naast het wijnhuis hebben we een stukje grond van de weide hiervoor gereserveerd. Na de zaak uitgemeten te hebben zijn we begonnen met het omspitten hiervan:

Zoals jullie ook weten is Andre bezig met het opkweken van bessen stekjes en hij vertelde dat het hier goed meeging. De stekjes zijn al kleine plantjesvan ca 30 centimeter hoog. Ga door met het goede werk Andre´!!!!

De vinoloog - in de wachtstand

22-10-2017 09:00

De vinoloog:

Ik heb jullie vorige keer verteld over de vinoloog en dat ik hier deze week op terug zou komen. Het proeven van wijn is een bijzonder moeilijke bezigheid en je moet gigantische ontwikkelde smaakpupillen hebben. Volgens wikipedia is de omschrijving van een vinoloog:

Vinoloog

Tastevin. Wijnproefschaaltje. Door de schittering van kaarslicht in het zilveren schaaltje kan de helderheid van wijn beoordeeld worden

Een vinoloog is iemand die veel kennis van wijn heeft. Het woord is afgeleid van 'vinum', het Latijnse woord voor wijn, maar dan met een Griekse vervoeging -loog.

Anders dan een wijnliefhebber heeft een vinoloog een studie naar wijn bij de Wijnacademie gedaan. Kandidaten die het diploma gehaald hebben mogen de beschermde titel 'Vinoloog van de Wijnacademie ®' voeren. Er is tevens een register waarin alle geregistreerde vinologen vermeld staan. Om hiervoor in aanmerking te komen dient de kandidaat minder dan 10 jaar geleden het vinologenexamen of het register-vinologenexamen volgens het systeem van permanente educatie met goed gevolg te hebben afgelegd. Een Register Vinoloog van de Wijnacademie mag de letter RV achter zijn naam voeren.

Gedurende de opleiding wordt onder andere aandacht besteed aan,

 • Wijnbouw en vinificatie
 • Wijnen van Europa
 • Wijnen van de wereld
 • Wetgeving
 • Wijn en haar prijs
 • Gezondheid
 • Marketing
 • Organoleptisch- en analytisch proeven

Nou is toevallig collega Guido een afgestudeerd vinoloog en heeft aangeboden om onze wijntjes te gaan proeven. Wij zijn erg beneuwd wat er uit de bus komt: Op de site van Guido kun je meer lezen over wat een vinoloog allemaal doet. www.vinguido.nl/pages/180683/Home.html .

In de wachtstand:

We hebben nu in totaal zo'n 100liter wijn in de vaten zitten, maar die moeten strakjes natuurlijk in de fles. Al gedurende een hele tijd sparen we gebruikte wijnflessen die we schoonmaken en waarvan we het etiket verwijderen zodat verantwoord hergebruik van de fles gegarandeerd is. Maar ja voor honderd liter heb je toch gauw een 140 flessen nodig. Nou geen paniek die hebben we. Zie de foto:

Over smaak valt niet te twisten

15-10-2017 09:32

Over smaak valt niet te twisten! Wat is lekker en wat niet. Het analyseren van smaak is het lastigste wat er is.Daar hebben we vinologen voor. Zij weten de smaak van de wijnin hun eigen bewoordingen te omschrijven. De ene wijn heeft een mooi boeket en heeft en stevige afdronk, is fruitig of heeft een stevige body. Dit is dus vooral iets voor mensen met stevig ontwikkelde smaakpupillen. Volgende week hier iets meer over, maar wat doen wij aan de smaken van de wijn. Zoals je op onderstaande foto kunt zien hebben we 4 verschillende soorten rode wijn, Naturel muscat wijn (druiven van de wijngaard), naturel Regent (druiven van mezelf) en daar 2 varianten in, namelijk eiken en bramen. Het is altijd lastig om de smaak dusdanig te manipuleren dat het ook nog een beetje smaakt, maar ja over smaak valt niet te twisten dus dat is nog afwachten. De wijn staat zoals we vorige week al melden lekker te rusten en komt langzaam op smaak. In dit proces steken we de wijn ook geregeld over om het bezinksl uit de tonnen te halen zodat het een lekker en helder wijntje wordt.

Rust !!

08-10-2017 07:14

De wijn staat te rusten en te bezinken zodat we straks een helder wijntje krijgen, maar ook de wijngaard komt langzaam tot rust evenals de volkstuin.De herfst doet zijn intrede en de bomen verliezen hun blad. De herfstkleuren zijn rondom. In afwachting van de winter worden in een snel tempo de gewassen van het land gehaald, het kasje winterklaar gemaakt en ook de Dhalia's gaan uit de grond na een geweldige bloei deze zomer. Prachtige en kleurige bloemen. Maar in een wijngaard is altijd wel iets te doen. Het gras maaien en ons voorbereiden op de wintersnoei, eigenlijk ons opmaken voor volgend seizoen. De verwachtingen zijn hoog, we gaan het zien.

De blauwe druiven op het vat!

01-10-2017 08:11

Zoals je hadden kunnen lezen hadden we de blauwe druiven gekneusd en op gisting gezet. Na ongeveer 8 dagen van 3 maal per dag roeren en het schuurtje op temperatuur houden was de most zover dat hij het gistingsvat respectievelijk gistingsfles in kon. Ook de most onderging een triple filteringsmethode. Eerst de oude druivenschillen en pitjes filteren (alles in een oude theedoek en deze uitpersen), daarna een check filtering (is alles er echt wel uit) en daarna de fijne filtering (is een soort vet dat achterblijft in het vergiet). Maar ja, dan zijn we er natuurlijk niet. We gaan de wijn een paar weken laten staan zodat deze lekker door kan gisten en verdere deeltjes kunnen bezinken. Na een tijdje moeten we de goede wijn, bovenop, en wederom uitfilteren zodat we een wijntje krijgen zonder bezinksel. De opbrengst viel niet tegen. De eerst pluk van de wijngaard was goed voor 32 liter Mucadetwijn op vat en mijn eigen druiven (Regent) en die van de buren ongeveer 50 liter. Natuurlijk houden we dat niet aan wijn over omdat we blijven filteren, maar ik zou het straks niet graag in een avond opdrinken. We gaan nu verder werken aan de kwaliteit en smak van de wijn. We zijn benieuwd naar het resultaat.

=====>>>>

Ook de blauwe eraf

24-09-2017 09:29

Ook de blauwe druiven zijn er nu af. Zaterdag om half acht zijn we begonnen met het druiven plukken en om 10 uur klaar. Viel niet tegen. Het vocht had ook de blauwe druiven ietwat aangetast, maar over het algemeen zagen ze er nog goed uit. Beter nog, ze smaakten heerlijk. Ook nu hadden we weer twee vaten van 70 liter nagenoeg vol. Boeltje ingepakt en naar Oudenbosch waar we druven gekneusd en geperst hebben. Bij elkaar ongeveer 40 liter most. Wat ook leuk is, is dat de buren al hun druiven gebracht hadden. Zij doen er verder toch niets mee en wij mogen hier wijn van maken. Dat betekende dat we nog eens 40 liter most hadden. Het schuurtje staat nu vol met gistende druiven. Kun je wel voorstellen dat dit heerlijk ruikt. De blauwe druiven staan eerst 8 dagen met schillen en al in de emmer te gisten. Dit is vooral om de wijn de goede kleur te laten krijgen.Na acht dagen gaan we de most filteren en gaat de wijn in de gistingsvaten en flessen om lekker verder door te gisten zodat de alcohol op het gewenste percentage komt.

Al met al weer een productieve dag gehad.

Eerste Oogst

17-09-2017 09:36

Nou, na 2 jaar jaar voorbereiding is het eindelijk zo ver, we gaan oogsten. We beginnen met onze witte druiven omdat die eerder rijp zijn. Nou heeft het weer van de laatste weken onze druiven geen goed gedaan. We zagen dat de druiven plots begonnen te rotten. Hopenlijk waren we nog op tijd en kunnen we het meeste nog redden. De solaris is een zoete witte druif en we hopen daar natuurlijk ook een heerlijk wit wijntje van te krijgen. Nadat we de netten verwijderd hadden begonnen we samen met het oogsten. Tijdens het oogsten haalden we direct de slechte druiven er tussen uit zodat de goede meegingen. Al met al viel het niet tegen. De Guyot gesnoeide druiven leverden toch een volle kuip op en de Cardon gesnoeide druiven iets minder. De twee kuipen van 70 liter zaten bijna vol. (zie foto) Het plukken is een geduldig en secuur werkje waarbij je helemaal tot rust komt en als je de druivenkar steeds voller ziet worden geeft dat een tevreden gevoel. Voor het eerste jaar viel het niet tegen.

Volgende week meer over het verdere verloop van onze oogst.

Af en toe heb je geluk

10-09-2017 08:41

Zaten wij gisterenmorgen op het terras aan een lekker bakje koffie toen ik plots een eekhoorntje door de bomen zag springen. Het beestje had duidelijk een missie en liep en sprong van de ene boom naar de andere om daarna uit het zicht te verdwijnen. "Hee Sjaak, zag dat eekhoorntje?", "nee, niet gezien". Prompt liep het eekhoorntje op nog geen 2 meter van ons over het gras om vervolgens in een boom naar boven te klauteren en uit het zicht te verdwijnen. Het was een prachtig beestje met een geweldige flossige staart. En dat midden in de stad. Dat dat nog kan? De natuur is mooi en past zich toch altijd weer aan. Je ziet het niet altijd, maar "af en toe heb je geluk".

Per direct gevraagd:

03-09-2017 09:30

De Wijngaard het Groenewoud vraagt per direct een

=======VOGELVERSCHRIKKER ========= (Full-time)

Functie: U bent de gehele dag bezig met het verjagen van vogels, zoals kraaien en eksters etc, die aanvallen plegen op on ze overheerlijke druiven. Om dit te willen voorkomen zult u harde geluiden en ongecontroleerde bewegingen moeten maken.

Periode: vanaf nu tot half oktober 2017, dagelijks van 04.00 uur tot ca 21.00. Daarom wordt een 7 tot 5 mentaliteit niet op prijs gesteld.

Geschiktheid/opleiding: Als u aan bovenstaande functieeisen kunt voldoen is dat voldoende.

Salaris: Geen. U wordt aandeelhouder en ontvangt jaarlijks 5 flessen overheerlijke Bastion Gadelliere.

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

Kost en inwoning: Verblijf op de wijngaard in het Wijnhuis waar ook geslapen kan worden. In de volkstuin zijn voldoende groenten voorradig om een heerlijk potje te maken. (zelf kookstel meebrengen) Verdere hygienische faciliteiten: Wc en regenton zijn aanwezig.

Om te solliciteren neemt u telefonisch contact op of u schrijft binnen 2 uur een sollicitatiebrief naar het bekende contactadres van Wijngaard het Groenewoud(zie website):

Afdeling Human Resource

Dhr.P.J.M.Hector (vennoot)

06-15017021

1. Stil op de wijngaard

27-08-2017 09:29

Het was zomaar stil op de wijngaard de afgelopen 3 weken. Sjaak was op vakantie in Amerika (niet limburg) en ik mocht de wijngaard met moestuin bestieren. Wat een werk. Gelukkig kwam André mij af en toe helpen. De aardappelen uitdoen, de oude bessenstruiken schoonzetten, de staakbonen afplukken en opruimen, de gewone boontjes en boterboontjes afplukken en opruimen, de braakliggende stukken fresen, het gras maaien inclusief het toegangspad naar de wijngaard, bramen en vlierbessen plukken, gevallen fruit opruimen, de druiven schoffelen etc, etc. Sjaak, wat ben ik blij dat je terugbent. Trouwens, het weer is ineens ook veel beter geworden. Zoals de seizoenen verder gaan, gebeurd dat ook bij jou Sjaak. Gefeliciteerd met je 67e verjaardag.

1. Rode bessen

20-08-2017 09:28

Zoals jullie mogelijk weten hebben we op de wijngaard een strook met rode bessen. Door de jaren heen zijn deze bessen uitgelopen en waren toe aan een up-date. De oude bessen eruit en de nieuwe scheuten ervoor terug. Makkelijk gezegd, maar een hels karwei. Wortels, wortels. Maar met een gezamenlijke inspanning is het toch gelukt. De strook ziet er nu een stuk frisser uit en de nieuwe struikjes hebben weer de kans om te gaan groeien en hopenlijk kunnen ze volgend jaar weer vrucht dragen. Al met al weer een klusje geklaard. Wat is de volgende?

"1. Huize "Ut Gedacht" 2. Wijngaardvriendje

13-08-2017 08:24

1. Huize "Ut Gedacht":

Het is gereed. Voorlopig het laatste huis op de Wijngaard. Na het wijnhuis, het hip-hop houthuis, de greenhouse, het waterhuis is eindelijk Huize "Ut Gedacht" gereedgekomen. Het zal niet vaak gebruik gaan worden, maar als de nood aan de man is is de redding nabij in Huize "Ut Gedacht". Het is van alle gemakken voorzien; een gat, een emmer en wc-papier. Meer heb je eigenlijk niet nodig. De naam "Ut Gedacht" komt van Fer af die er met een filosofische blik naar keek en beredeneerde dat dit eigenlijk de plaats is waar het meest nagedacht wordt, er wordt gedroomd, er worden beslissingen genomen etc. en dat allemaal in volstrekte rust en onspanning. Nou beter kan je het niet hebben. Het interieur hebben we geprobeerd wat aangenamer te maken door aan de wanden prachtige appelgroene gordijntjes op te hangen. Geeft gewoon een intieme sfeer. Van geuren heb je geen last. Er zijn voldoende openingen in het huis waardoor deze snel verdwenen zijn. Ik zit me nu te realiseren dat ik al zeker 4 weken over een wc aan het schrijven ben. Hoe is het mogelijk??

2. Wijngaardvriendje:

Als je druk bezig bent let je niet altijd op je omgeving maar toen ik aan bovenstaand project bezig was zag ik ineens aan mijn rechterkant een klein jong mereltje zitten. Ik probeerde een gesprek aan te knopen maar dat lukte eigenlijk niet zo goed. Hij of zij zei niets terug en zat me angstig aan te kijken. Ik dacht dat ze wel snel weg zou vliegen, maar in tegendeel. Het vogeltje bleef lekker heel de middag zitten. Ik heb het nog gedag gezegd toen ik wegging en was benieuwd of het er de andere dag nog zou zitten. Nou nee, de vogel was gevlogen, dag vogeltje.

1. 4e etappe; 2. groeien

06-08-2017 08:40

1. 4e etappe,

Ja, het is een hele etappekoers geworden om die wc voor elkaar te krijgen. Door het ontbreken van een deur hebben we er maar tijdelijk een zeiltje in gehangen. Blijft het van binnen in ieder geval droog. Zeg nou zelf. Jij wilt toch ook niet op een natte bril zitten??

2. Groeien,

het is een feest om te zien hoe de druiven groeien. Buiten het feit dat er best veel trossen aan hangen, groeien de trossen tegen de klippen op. Trossen van een kilo zijn geen uizondering. Als de planten de gewichten maar kunnen dragen hopen we. Nog een aantal weken en dan gaan ze eraf. Ik kijk uit naar dat moment. Ik heb stiekum gesnoept en ohhhhh wat zijn ze zoet!!

1. 3e etappe 2. kleuren 3. Strak 4. Netten

30-07-2017 08:31

1. 3e etappe:

Ook deze week weer geknutseld aan onze wc en in principe is hij nu operationeel. Sjaak heeft hem al uitgeprobeerd en het zit prima. Alleen op de foto kijkt hij wel erg benauwd. Rest alleen nog de deur!

2. Kleuren:

Onze druifjes blijven lekker doorkleuren en worden blauwer en blauwer.

3. Strak

Om goed voorbereid te zijn op het hangen van de netten moet alles natuurlijk wel eerst weer schoongezet en netjes strak gemaakt worden. Zie foto:

4. Netten:

Met vereende krachten hebben we zaterdag de netten gehangen. Wel een beetje vroeg nog, maar kan maar gebeurd zijn. Over de druiven van de cordonsnoei hebben we als het ware een nettenkas gebouwd en om de Guyot gesnoeide druiven hebben we wespendoek gespannen.

1. 2e etappe 2. Kleuren

23-07-2017 09:36

1. 2e etappe

De 2e etappe is gereed. Met de golfplaatjes die we nog hadden liggen hebben we nu ook het dak op het .... huis gemaakt. Als we er moeten zijn dan zitten/staan we in ieder geval droog. Nu nog een mooie deur en het chemisch toilet en dan is het gereed. Wanneer?? We moeten eerst aandacht aan de tuin gaan geven want door het natte weer explodeert alles zowat. Ook het onkruid. We gaan zien.

2. Kleuren

Vanmorgen prettig verrast door onze druiven. Waar we op zaten te wachten is gebeurd. De geel/groene druiven beginnen langzaam te verkleuren en beginnen blauw te worden. Leuk om te zien en we zijn benieuwd wanneer ze helemaal blauw zijn geworden. Schijnen maar ZON !!

1. Eerste etappe 2. Bosvruchten

16-07-2017 08:36

1. Eerste Etappe

Om in de termologie te blijven van de Tour de France zijn we hard bezig met de eerste etappe van weer een huis. Weer een huis en waarschijnlijk ook het laatste. Als we niet uitkijken wordt heel de wijngaard volgebouwd. Dit huis hebben we echt hard nodig. Voor onszelf en voor het bezoek dat we krijgen is het onontbeerlijk om dit te hebben. Je moet het natuurlijk wel op een fatsoenlijke manier kwijt kunnen. Een goeie naam ervoor hebben we echter nog niet. Het moet een ........huis worden, maar dan wel met een elegante naam. Als jullie ideeën hebben? We staan er voor open. We hopen volgende week de 2e etappe te doen en te zorgen dat het dan gereed is. Zoals je ziet moet er nog een dakje op en een deur erin. Komt vast goed. In dit huis zetten we dan een chemisch toiletje weg. Moet lukken toch?

2. Bosvruchten

In het voorjaar hebben we 2 amerikaanse bosvruchten-struiken geplant op het Mariahofje. Er komen nu al heerlijke vruchten aan. Zelfs Fer vond het een heerlijke vrucht. Het zijn er nog niet teveel, maar de hoop is op volgend jaar gevestigd. Mmmmm smullen.

1.Wat gebeurd daar! 2. Tafelkleed

09-07-2017 09:01

1. Wat gebeurd daar!

Het was spannend toen we gisterenmorgen op de wijngaard kwamen. We hoorden een vreemd geluid wat we niet thuis konden brengen. Kijk naar de video en zie wat ons spannend onderzoek opleverde.

2.

Wat een simpel tafelkleedje al niet brengt? Gezelligheid, net als thuis. Sjaak heeft een mooi duurzaam tafelkleedje versiert en ligt op de tafel op het terras, Een mooi besmettelijk kleurtje en weerbestendig. Nou daar kunnen we wel mee uit de voeten.

1. Groenteman 2, Website-bezoek

02-07-2017 09:31

1. Groenteman

Onze Sjaak is altijd druk in zijn moestuintje, zijn trots, en hij teelt daar echt van alles; van radijs tot saucijs, van aardappel tot sterappel, lange bonen, korte bonen, groene bonen, gele bonen, dikke en dunne bonen. Voordat we weer naar huis gaan, duikt hij in zijn moestuin en komt terug met alles wat lekker is. Lust je dit, lust je dat. Het is zelden dat je met lege handen weer naar huis gaat. Weer voor een hele week eten mee. Klasse Sjaak !!

2. Website-bezoek

Als financiele man zit ik natuurlijk graag in cijfers te grasduinen. Zo ook in de cijfers van het website bezoek aan onze site en ik ben er nog steeds van onder de indruk dat zoveel mensen onze belevenissen op de site volgen. Hardstikke leuk. Volgens mij hebben we een vaste kern van lezers, die de site regelmatig bezoeken. Logisch natuurlijk, we hebben elke week weer nieuws. Dank hiervoor. Dat maakt het ook leuk dat we de verhalen toch zeker niet voor niets elke week optekenen. Hieronder wat cijfers van de eerste helft van dit jaar.

Overzicht Website bezoek WWW.Wijngaard-het-Groenewoud.nl
Periode: 1-1-2017 tm 30-6-2017

Maanden

Aantal bezoekers

Aantal bezochte pagina's


Jan 993 1791
Feb 976 1568
Mrt 1023 1450
Apr 979 1402
Mei 1272 1684
Jun 1431 2056

1.Frame geïnstalleerd - 2. Niveau-verschil

25-06-2017 08:34

1. Frame geïnstalleerd:

Afgelopen weken zijn we hard bezig geweest om een frame te plaatsen boven de druiven. Zoals jullie weten gaat er normaliter tegen het einde van de druivengroei een net over de druiven. Dit om te voorkomen dat onze vrienden "de vogels" er met de druiven vandoor gaan. Met de oude pvc-pijpen t.b.v. irrigatie hebben we dat frame gemaakt. Op de foto kun je zien dat deze pijpen op de palen zijn bevestigd. Op deze manier kunnen we op een makkelijke manier het gigantische net over de druiven trekken. Ook hebben we er extra steunpalen bij gezet. De druiven vormen een soort muur die veel wind pakt. We willen toch niet dat de ranken omver gaan toch. Hoewel het nog niet zo ver is om het net erover te trekken, kunnen de voorbereidingen alvast maar gebeurd zijn.

2.Niveau verschil:

Ik liep zaterdag door de wijngaard en wat me opviel was dat het niveau verschil tussen de ranken volgens cordon en Gyuot zich toch wel behoorlijk beginnen af te tekenen. Waar de cordon omhoog staat als een muur, blijft de guyot lekker laag als een mooie struik. Leuk om te zien.

Bezoek Wijngilde Breda

18-06-2017 08:26

Gisterenmorgen werden wij verrast door een bezoek van een delegatie van het Wijngilde uit Breda. Zij waren vertegenwoordigd door Peter (voorzitter), Jose, Adrienne en Chris. Natuurlijk boden wij hen een rondleiding aan door de Wijngaard. Sjaak leidde ze door de moestuin en de wijngaard. Dat dit mensen waren die verstand van zaken hadden kon je merken aan de vragen die ze stelden. Sjaak wist zich met verve staande te houden. Na de rondleiding hebben we lekker op het terras gezeten met een lekker bakje koffie en een heerlijk worstenbroodje. Voozitter Peter stelde voor om ons met de pluk/oogst in september-oktober te komen helpen. Nou, zij zijn van harte welkom want het adagium luidt: "hoe meer mensen, hoe meer vreugd" of "vele handen maken licht werk". Een gezellige morgen.

Zwarte bessen stekken:

In aanloop naar volgend jaar heeft André de uitdaging aangenomen om zwarte bessen te stekken en op te kweken. We hopen dat dit gaat lukken, wqnt volgend jaar willen we toch 2 rijen met zwarte bessen planten. De zwarte bes geeft een bijzondere lekkere smaak aan de wijn. Ze staan nu in een prima temperatuurtje, met de juiste vochtigheidsgraad in de kas. We houden je op de hoogte.

Huismol

10-06-2017 20:56

Huismol:

Het is bijna niet te geloven??? We hebben een aanval gehad van onze huismol, een zeer groot en sterk dier. Hij heeft geprobeerd de bestrating in het wijnhuis omhoog te duwen en zich zo ook een stekkie in het wijnhuis te verwerven. We denken dat hij het er op het laatst toch vanaf gezien heeft. Wij hebben hem binnen in ieder geval niet meer gezien.

Winterschilder:

Zoals jullie op de foto kunnen zien is de schilder nagenoeg klaar en heeft het wijnhuis een prachtige opknapbeurt gehad. Het is nu helemaal geschilderd en het ziet er gewoon geweldig uit.

Wind:

De wind van afgelopen week heeft stevig huisgehouden. Vier van de vijf windmolens zijn de lucht in gegaan. Gelukkig hebben we er drie teruggevonden en weer netjes op hun oude plaats teruggezet.

Bonte specht

04-06-2017 07:54

Toen wij gistermorgen op de wijngaard kwamen hoorden wij het gepiep van een vogeltje. In de moestuin zagen wij een jonge bonte specht in het vogelnet verward zitten. Hij of zij had het niet breed. Met een stoutmoedige vastberadenheid pakte onze Sjaak het vogeltje vast. Hij pakte zijn Zwisterse zakmes met een indeling van ongeveer 48 instrumenten en toverde zijn schaar te voorschijn. Rustig begon Sjaak het net rond het volgeltje weg te knippen. Onvoorstelbaar hoe mooi zo'n vogeltje eruit ziet. Van schrik ben ik ook vergeten een foto te maken. Na 5 minuten was het vogeltje vrij en al tjielpend vloog het zijn vrijheid weer tegemoet. Eens een verkenner altijd een verkenner !!!!

MOLENWIEKEN DRAAIEN !!

In onze strijd tegen de niets ontziendende vreetlustige volgels hebben we er een vrolijk element ingebracht. Naast de afschrikwekkende gestalte van Rinus de Raaf hebben we een aantal molenwieken op de palen gemonteerd. Als de wind waait draaien zij er speels op los. Genieten weer!!

DE WINTERSCHILDER IS GEARRIVEERD

We hadden het al een tijdje over dat we wijnhuis moesten schilderen maar er niet aan toe kwamen. Op een gegeven moment bood André (oudste broer) aan om te komen schilderen. Nou dat was natuurlijk niet tegen dovenmansoren gezegd. Direct verf en materialen gekocht en komt hij als hij tijd heeft en het lekker weer is lekker schilderen. In een oase van rust.

GROEIEN, GROEIEN !!

Als je zo met je wijngaaard bezig bent en je ziet de planten groeien is dat een geweldig gevoel, mooier wordt het nog als de vruchten, druiven, gaan groeien. Je ziet de kleine druifjes langzaam wat groeter worden. Geweldig, daar is het toch om te doen???

Junior Wijngaardenier

27-05-2017 22:17

Hoi, we hebben vandaag bezoek gehad van Jesper, de jongste zoon van Mandy Poulissen, nichtje van Sjaak en Peter. Pffffff, hele mond vol. Hij kwam samen met Oma naar de wijngaard en was erg geinteresseerd in het wel en wee van de wijngaard. Hij wilde uitleg over de druiven en hoe dat zij groeiden. Op een gegeven moment kwam hij naar mij toe en vroeg of hij kon helpen. Ik was aan het schoffelen en zei hem een andere schoffel in het wijnhuis te gaan halen. Gewapend met dit groot stuk werktuig kwam hij terug en vroeg wat hij moest doen. Ik stelde voor om samen een rijtje druiven te schoffelen. Geen probleem, samen liepen we de rij af. Toen we aan de volgende rij zouden beginnen zei hij:"Ome Peter, ik wil eigenlijk voorstellen dat jij de volgende rij doet en ik deze. Nou zeg, zo jong en zo zijn eigen ding. Leuk hoor! Na een rij moest hij helaas met oma mee. Nou ja, wie de jeugd heeft , heeft de toekomst. Is er hier een junior Wijngaardenier in de maak ???? We gaan het zien!!

Rinus blijft en buren maken schoon!!

21-05-2017 07:15

Rinus de Raaf blijft!

Deze week 2 berichten van onze correspondent terplaatse. Deze week is Rinus de Raaf in onze wijngaard neergestreken en het lijkt erop dat hij blijft. In onze huizentrend, een huisdier dus. We hopen dat onze Rinus zijn collega-vogels een beetje op afstand wilt houden zodat de vruchtjes aan de planten blijven en lekker kunnen groeien.

Wil je meer weten over Raven in Nederland, klik dat op onderstaande link:

nl.wikipedia.org/wiki/Raaf_(vogel)#Raven_in_Nederland

Grote schoonmaak Buren:

Gelukkig heeft de gemeente het aangrenzende perceel aan de wijngaard schoongezet. Het afgelopen jaar was het perceel overwoekerd door Bramenplanten en opschot van diverse soorten bomen. We hadden er niet echt last van nog, maar bramen woekeren overal naar toe. Het geeft weer een opgeruimd gevoel.

Mariahofje compleet

14-05-2017 09:45

Hoi allemaal, het Mariahofje is compleet. Onze Sjaak heeft een prachtig Mariabeeldje op de kop getikt en zie ze daar nu prachtig staan. Het geeft onze wijngaard gewoon net iets meer dan andere wijngaarden. Het is nu natuurlijk wachten todat pastoor Paul Verbeek een keertje langskomt om de wijngaard en onze Madonna in te zegenen.

Het Hip Hop Houthuis is bijna gevuld en het hout kan daar lekker drogen totdat we het nodig hebben om op te stoken. Verder zijn er nog grote plannen waar ik jullie deze keer helaas nog niets over kan vertellen. Misschien een volgende keer.

Hip Hop HoutHuis

07-05-2017 08:35

Hoi, zoals jullie wel hebben kunnen lezen zit er best wel een stevige verhaallijn en consistentie in onze verhalen. Nadat we het hebben gehad over ons WijnHuis en ons Waterhuis gaan we het nu hebben over ons Hip Hop HoutHuis. Weer een huis erbij. De oude gereedschap opslag op het landje hebben we helemaal leeggemaakt en gestript. Alles wat we niet nodig hadden hebben we weggegooid. Daarna hebben we een tegelvloer erin gelegd en hebben een dak gecontrueerd zodat het hout lekker droog kan liggen wachten totdat het de kachel ingaat. Weer een huis erbij en weer hebben we de tuin weer mooier gemaakt. Nu het hout netjes op maat zagen en dan kan het erin. De Hip Hop is een creatieve uitspatting uit onze geest. Hip omdat het er leuk uitziet en Hop omdat je Hop het hout erin kan leggen.

Mariahofje

29-04-2017 10:55

Om het rijke Roomse verleden van Bergen op Zoom niet te vergeten, hebben we hier ook aandacht aan gegeven. We hebben een hoekje in de wijngaard gereserveerd waar we even kunnen denken aan onze innerlijke ik en onze spirutele rust. Het hofje is er al, het Mariabeeld nog niet. Iedereen in onze omgeving is een beeld aan het zoeken dat we in het hofje kunnen zetten. Zodra het beeld er is, laten we dit zeker zien.

Doe mee met ons succes-verhaal

22-04-2017 18:47

Heel veel mensen wensen ons succes met onze wijngaard. Nou dat is hardstikke leuk, zo leuk dat we gingen kijken of we hier iets mee konden? Natuurlijk, laat de mensen die ons succes wensen gewoon zelf aan het woord en dat doen we dus ook. Je kunt meedoen. Maak zelf een fimpje en stuur deze naar peterhector56@gmail.com. Doe mee!!!

Pasen

16-04-2017 08:25

Heerlijk lang weekend vrij. Tijd om eens naar de website van wijngaard het groenewoud te gaan. Deze week een nieuwe educatieve video en verschrikkelijk mooie plaatjes die eigenlijk geen toelichting nodig hebben, Ik hoop dat jullie net zo (mee) genieten van het wel en wee op de wijngaard. Klik op de titel/link en kijk mee:

Nieuwe Nieuwsbrief is uit

09-04-2017 08:02

Het is ons weer gelukt een nieuwe nieuwsbrief te maken met daarin de laatste nieuwtjes en de beste oudjes. Onze leden van de nieuwsbriefverzendlijst hebben hem al ontvangen. Wil je ook meelezen, geef je dan op als ontvanger van de nieuwsbrief en elk kwartaal krijg je hem toegestuurd. Opgeven via email: peterhector56@gmail.com of infor@wijngaard-het-groenewoud.nl . Klik op de titel/link en lees de inhoud.

De inhoud van de nieuwe nieuwsbrief is:

Veel leesplezier

1

De winter is nu echt voorbij, de lente is begonnen


1

Arbeid adelt


2

Een dan zijn we klaar om te gaan poten


2

Voorjaar (een gedicht)


3

Waterreservoir op z'n plekkie


4

Oude Eg in ere herstelt


4

Wordt abonnee op ons nieuw Youtube kanaal


5

Wiede, wiede nogal wiedus


6

Lente door Sjaak


6

Redactie


Wiede, Wiede, nogal Wiedus

01-04-2017 18:53

Her voorjaar is aangebroken en er moet weer gewied worden. Lees het verhaal door op de titel/link te klikken en lees het hele verhaal.

Het voorjaar is weer aangebroken en er moet weer gewied worden. Nogal logisch. De vorens waarin de druivenranken staan hebben we omgespit, het vuil eruit gehaald en de kantjes weer recht gemaakt. Het begin weer van vele keren schoonzetten. Is dat erg! Helemaal niet want elke keer als het weer gedaan is, zeggen we : "nou dat ziet er weer prima uit". Een de boer ploegde voort.

Zwarte bessen !

26-03-2017 09:10

Witte bessen, rode bessen, groene bessen, paarse bessen, zwarte bessen! Waar kiezen wij voor en waarom? Lees meer in onderstaand artkel en klik op de titel/link.

Wij gaan natuurlijk voor de zwarte bes. We hebben een stuk of 10 struiken gepland en willen strakjes als er bessen aan de struiken zitten deze persen en toevoegen aan de wijn. De zwarte bessen moeten extra smaak toevoegen aan de rode wijn. De bessen zijn eerder rijp dan de druiven en je zult je dus afvragen hoe we de bessen goed houden totdat de druiven rijp zijn. Nou, daar zijn verschillende methodes voor. Je kunt de bessen na de pluk invriezen en laten ontdooien als je het wil toevoegen aan de druivenmos of je maakt van de bessen ook een wijn om ze later ook weer toe te voegen aan de druivenmos. Nou laten we maar hopen dat er veel aankomen zodat we een nog lekkerder wijntje kunnen maken.

Wijngaarden in Nederland deel 3

19-03-2017 08:43

Lees mee. Een leuk artikel dat meer vertelt over de geschiedenis van de wijngaarden in Nederland. Deze week het derde deel: de druivenrassen. Veel leesplezier.Klik op de titel/link om het hele artikel te lezen.

Druivenrassen

In Nederland worden zowel klassieke, oudere rassen, zoals Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Müller-Thurgau, als nieuwere schimmeltolerante rassen, zoals Regent, Rondo,Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Cabertin, Pinotin, Monarch, Solaris, De Baron, Souvigner Gris, Acolon, Riesel, Cabernet Blanc en Johanniter aangeplant.

Gezien het feit dat in Nederland weinig bestrijdingsmiddelen mogen worden gebruikt is het van groot belang om te kijken naar nieuwere schimmeltolerante rassen. Een van de pioniers op dit gebied is een wijngoed in Vijlen. Deze wijngaard heeft vanaf 1988 op kleine schaal en op experimentele basis meer dan 70 soorten aangeplant. De aanplant was bedoeld om na te gaan of zowel bepaalde klassieke als nieuwere tolerante wijndruiven in Nederland rijp konden worden en daarnaast of het mogelijk was om er een goede wijn van te vinificeren. De meeste van de druivenrassen die onderzocht zijn en staan aangeplant (99%), hebben een grotere tolerantie voor schimmels en andere ziekten dan klassieke rassen. Hierdoor behoeven de druiven niet of nauwelijks bewerkt te worden met chemische bestrijdingsmiddelen hetgeen een natuurlijk product ten goede komt.

Wijngaarden In Nederland 2

12-03-2017 08:30

Lees mee. Een leuk artikel dat meer vertelt over de geschiedenis van de wijngaarden in Nederland. Deze week het tweede deel: de wijngaarden. Veel leesplezier.Klik op de titel/link om het hele artikel te lezen.

Er waren in 2007 ruim 150 wijngaarden in Nederland die samen een oppervlakte hadden van zo'n 260 hectare. Zijn vooral te vinden in Limburg en Gelderland. Verder liggen ze ook inNoord-Brabant, Zeeland, Noord-Holland, Overijssel en Drenthe. Zelfs in het noorden, in Groningen en Friesland bevinden zich negen wijngaarden. De totale productie bedraagt 900.000 liter wijn[1]. Het meeste wordt geproduceerd in Zuid-Limburg, met meer dan 90 hectare het grootste wijnbouw gebied van Nederland. Daarnaast zorgt de Achterhoek met 38 hectare ook voor een groot aandeel in de productie. De Betuwe, de Veluwe en de omgeving van Groesbeek zijn elk goed voor 12 tot 15 hectare wijnbouw.

Doordat het klimaat in Nederland voor traditionele druivenrassen, zoals Merlot en Cabernet Sauvignon niet gunstig is, kunnen deze soorten niet op grote schaal worden aangeplant. Om die reden is het noodzakelijk om druivenrassen aan te planten die een betere productie geven in een kouder klimaat.

Wijngaarden in Nederland

05-03-2017 07:44

Lees mee met de geschiedenis van de wijngaarden in Nederland. Een leuk artikel die meer vertelt over de geschiedenis van de wijngaarden in Nederland. Deze week het eerste deel: de Geschiedenis. Veel leesplezier.Klik op de titel/link om het hele artikel te lezen.

Er wordt aangenomen dat er al sinds de Romeinse tijd druiven verbouwd worden in Nederland aangezien het drinken van wijn in die tijd zeer normaal was. De oudste officiële vermelding van wijnbouw in Nederland stamt echter pas uit 968. In de inventarislijst van koningin Gerberga van Saksen worden enige wijngaarden rond Maastricht beschreven. Dat er in die tijd rond Maastricht wijngaarden waren is niet zo verwonderlijk. Ondanks de relatief noordelijke ligging ten opzichte van andere wijngebieden was de streek erg gunstig door de hellingen en vruchtbare lössbodem. Later in de Middeleeuwen verspreidde de wijnbouw zich ook over andere delen van Nederland. Dit was het gevolg van het relatief warme klimaat in die tijd waarvan de druiventeelt profiteerde. In de veertiende- en vijftiende eeuw waren de heuvels rond het Maasdal en Geuldal grotendeels begroeid met wijnranken en was de Nederlandse wijnbouw op zijn hoogtepunt. Dit werd snel anders nadat de wijnbouw concurrentie kreeg van bier. Doordat men hop begon toe te voegen aan bier werd dit langer houdbaar en beter van smaak en begon de bierconsumptie het te winnen van de wijnconsumptie. Na 1540 veranderde ook het klimaat in Nederland, het werd kouder en vanaf 1590 kwamen we in een zogenaamde Kleine IJstijd. Hierdoor en mede ook door vernielingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd de wijnbouw in Nederland gedecimeerd. De definitieve slag voor de wijnbouw kwam toen de druifluis en Napoleon het verbouwen van wijn in Nederland onmogelijk maakten. De laatste wijngaard rond Maastricht legde rond 1946 het loodje, maar al vele jaren daarvoor was de druiventeelt in Nederland gemarginaliseerd. Rond het begin van de jaren 70 van de twintigste eeuw veranderde er veel ten goede voor de wijnbouw in Nederland. Enkele ondernemers startten toentertijd voornamelijk in Limburg en Noord-Brabant met het aanplanten van nieuwe wijngaarden. Sinds die tijd is er een gestage, maar steeds snellere groei van de wijnbouw in Nederland waar te nemen. Momenteel zijn er ongeveer 170 commerciële wijngaarden in Nederland.

Vastenavond 2017

25-02-2017 09:34

Vastenavond

Klik op de titel/link en lees het hele gedicht:

Een lange stoet trekt door de stad
Wagens in honderd helle kleuren
En, met confetti bont bespat,
Zotten, die nergens over zeuren,
Die zingen - met een schorre keel
En zich met graagte lavend
En daardoor zelfs emotioneel -
Van 'Jan, 't is vastenavond'.
De leut, die vrolijk meemarcheert......
De rommelpot regeert.

Propvolle podia in de stad
Dweilbandjes daveren duizend deunen.
Ze blazen zich 't hoofd drijfnat.
De sfeer! De volle zalen dreunen.
De trompettist is goed in vorm,
Daar tettert de trombone,
De grote trom bonkert enorm
Het oor tot kreukelzone.
De leut wordt weer geprolongeerd.......
De rommelpot regeert.

De kloonen klossen door de stad
Beschminkt, bepakt met bolle neuzen.
De August met Pipo op pad,
Een luid Nie Knieze! is hun leuze.
En Paljas lacht en Paljas huilt,
En dat is ook geen grap:
Achter kostuum en masker schuilt
De ware Krab.
En die heeft er voor doorgeleerd:
De rommelpot regeert.

Een late kiel sjokt triest naar huis
Aswoensdag........ach........
't blijft een kruis.

Hakken, hakken !

19-02-2017 09:36

Het groot onderhoud aan de tuin is weer begonnen, wil je daar meer over lezen klik dan op de titel/link en lees ons verhaal mee ! Kijk ook linksonder op de startsite naar een aardig videofilmpje.

Sjaak had vier aanhangwagens met compost geregeld en ik een nieuwe tuinfrees. Een uitgelezen moment om dat ding uit te proberen. Nieuw van de winkel, even vullen met olie en euro95 en starten maar.Nou moet je dat met zo'n aantrekkoord doen, dus je snapt wel dat we een behoorlijk aantal keren moesten aantrekken voordat hij het deed. Brrrr, Brrrr, Brummmmm en ja hoor hij liep. Maar dan is het nog een hele tour om de tuinfrees in het goede spoor te laten lopen. Het mag niet te laag want dan graaft tie zichzelf in en het mag niet te hoog zijn want dan loop je als een koosje achter die machine te rennen. Nee, gewoon even de pak krijgen en dan rustig, met nadruk rustig, door de grond. Het resultaat was dat de compost goed met de grond gemengd was en dat we strakke baantjes omgeploegde grond hadden. Nou daar kunnen we wel mee verder denk ik.

Druiven

11-02-2017 10:38

Eens een keertje wat anders dan over de Wijngaard. Wij willen je alles over druiven vertellen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent, maar nu ook de lekkerste recepten met Druiven. Wil je meer weten klik dan op de titel/link en lees het verhaal met ons mee.

Gebruik van Druiven

Haal druiven een uur voor gebruik uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Spoel ze voorzichtig af onder de kraan. Spoel alleen de druiven af die u onmiddellijk wilt gebruiken. Als u druiven wilt schillen, dompelt u ze enkele seconden onder in kokend water en laat u ze vervolgens schrikken onder de koude kraan. De schil zal nu makkelijk te verwijderen zijn met een scherpe mespunt. Met een grote naald kunt u de druiven ontpitten. Druiven smaken heerlijk puur natuur, als tussendoortje, bij het aperitief of in een fruitsalade. Ze zijn ook lekker bij een kaasschotel. De combinatie van druiven, noten en kaas is heerlijk. Druiven smaken ook prima in warme gerechten met vlees, vis of gevogelte. De mooie kleuren van druiven maken het een prima decoratie of garnering voor gerechten, desserts en drankjes of gewoon om vlees- of saladeschotels op te leuken.

Hertenbiefstuk met witte wijnsaus en druiven

Ingrediënten

 • 4 hertenbiefstukken
 • 75 gram blauwe druiven
 • 75 gram groene druiven
 • 1 theelepel majoraan
 • 60 gram boter
 • 0,25 liter witte wijn
 • zout

Bereidingswijze


Bestrooi de biefstukken met zout en majoraan. Verhit 40 gram boter in een koekenpan en bak de biefstukken aan beide kanten 3 minuten. Verwarm de oven voor op 160 graden C. Neem ze uit de pan en leg ze in een ovenschaal. Houd de biefstukken warm in de oven. Voeg de witte wijn toe aan het achter gebleven bakvet en roer de aanbaksels los. Laat het geheel tot de helft inkoken. Halveer de druiven. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de druiven 5 minuten. Verdeel de biefstukken over 4 borden en schenk de wijnsaus erover. Garneer het gerecht met de druiven.

Weer aan de slag

05-02-2017 09:09

Beste mensen,

als we nu zo'n jaartje terug kijken, zien we dat er altijd wel wat te doen op de wijngaard. Dit weekend was het wijnhuis weer aan de beurt en kregen we ook nog bezoek voor een rondleiding. Lees verder en klik op de titel/link.

Het wijnhuis tochtte nog langs allerlei kanten en dus we hebben een paar bussen PUR-schuin gekocht en hebben alle hoekjes en gaatjes opgevuld en je zult het misschien niet geloven, maar het scheelt echt. Minder wind in het wijnhuis en dus beter te verwarmen. Op die manier hoeven we geen kou te lijden en lunnen we in prima klimaatje zitten. Oh ja, die overtollige Pur snijden we er nog af hoor!

Leuk was ook dat onze zus Adrienne op bezoek kwam. Natuurlijk kreeg zij van Sjaak een exclusieve rondleiding. Adrienne die deze week naar Gran Canaria gaat (een zonneaanbidster) beloofde zeker van de zomer terug te komen om ook te kunnen genieten van het wijndorpje Forrest Green aan de Costa de Westerschelde.

Dit willen wij jullie niet onthouden

29-01-2017 08:15

Dit stuk is alweer van een paar weken terug, toch wil ik jullie nog een keertje laten lezen. klik op de titel/link en lees het hele verhaal.

Wintertuin

De winter heeft zich nog niet echt laten zien.

Daar ben ik blij mee. Het heeft Peter en mij in staat gesteld een aantal achterstallige klussen uit te voeren of af te maken. Het wijnhuis is bijna af en geeft ons tijdens de koffie beschutting tegen de wind en kou.

Ja, ook als het buiten zo rond het vriespunt draait gaan wij gewoon door. Ik heb weleens geen zin om dan naar buiten te gaan maar ben naderhand steeds weer blij dat ik geweest ben. Je hoofd leeg moe en voldaan heet dat geloof ik.

Ook nu de druiven geen blad meer hebben is het prachtig op de tuin. Als je zo bezig bent komt vaak een nieuwsgierige roodborst naar je zitten kijken. Soms op nog geen meter van je vandaan. De natuur is mooi. De winter is mooi. Ik kijk uit naar het voorjaar wanneer we de tuin weer kunnen spitten en inzaaien.

Ik wens u een mooi jaar toe en hoop op een goed wijnjaar

Wijnboer in Spee

Sjaak

Boomchirurg zet de snoeischaar erin

21-01-2017 15:39

Boomchirurg zet de snoeischaar erin

Natuurlijk is het altijd handig om eens een keer iemand op bezoek te krijgen die echt verstand van zaken heeft. Klik op de titel(link) om het hele verhaal te lezen !!!

In het tabblad "Nieuws"is nu de 3e Nieuwsbrief te lezen

Zoals jullie weten zijn de meeste fruitbomen op de wijngaard super oud en hadden duidelijke behoefte aan een grote beurt. Onze boomchirurg Jos Buijs uit Oudenbosch was bereid om eens te komen kijken. (hij was natuurlijk ook benieuwd naar onze wijngaard). Nadat we de nodige ladders hadden geregeld ging Jos aan de slag. De gesnoeide takken vlogen in het rond en de zaak werd duidelijk gedund en wel op een zodanige manier dat de bomen weer op een goede manier kunnen groeien met voldoende daglicht. Jos, 70 jaar, klom in de bomen als een jongeman van 18. We hielden ons hart vast, maar het is allemaal goed gegaan. Nu maar hopen dat de snoeisessie effect heeft. Dat gaan we zien. Hem trouwens meteen weer uitgenodigd om volgend jaar de resultaten te komen bekijken, als je begrijp wat ik bedoel.

Geslaagde Nieuwjaarsreceptie

14-01-2017 15:39

Een wijntje en broodje Brie is ons motto op de wijngaard. Lees meer en klik op de titel (link)

Vandaag hadden we Nieuwjaarsreceptie op de Wijngaard voor enkele intieme gasten. Natuurlijk moesten we van tevoren een kacheltje, Gluhwein en een broodje Brie regelen en dat pakte goed uit. Fer, een van de gasten, had eigenlijk geen tijd maar kwam dat ook zeggen. Toen hij die lekkernijen zag, was hij niet meer weg te slaan. André en Nel gaven ook acte de presense en deden natuurlijk direct mee. Sjaak had daarnaast nog, zoals het een oude verkenner betaamt, een vuurtje aangelegd voor het wijnhuis. En toen maar hopen dat de wind goed stond. (ja hoor). Met z'n allen het nieuwe jaar goed ingeluid ondanks het mindere weer. Het was trouwens ook leuk te zien hoe de tuin zich in een winters kleed tooide. De sfeer was er in ieder geval al. We hopen dit jaar de eerste druiven te gaan plukken dus heel misschien hebben we volgend jaar een wijntje van ons zelf, heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel misschien.

Recept broodje Brie:

- stokbroodje - brie - walnoot - honing (SmulluuuH)

In de fotogallerij onder aan de webpagina sfeerimpressies !

Website in 2016 goed bezocht !

07-01-2017 11:33

Website buiten verwachting vaak bezocht! (klik op de titel-link op het hele verhaal te lezen)

Het website bezoek was dit jaar buiten verwachting. We hadden nooit kunnen denken dat we 3.315 unieke bezoekers hadden en dat deze bezoekers maar liefst 8.261 keer de site hebben bezocht. En passant heeft men 23.101 pagina's bezocht. Je zou haast overwegen om de website commercieel te maken, maar ja dat is de bedoeling niet en gaan we maar gewoon op dezelfde manier door. Wel leuk dat de site zo vaak bezocht wordt. Dan weet je dat er toch behoorlijk wat mensen ons volgen en dat we dit niet voor niets doen.

Maand

Unieke

bezoekers

Aantal

bezoeken

Pagina´s


apr-16

55,00

92,00

864,00


mei-16

296,00

802,00

6.106,00


jun-16

223,00

712,00

4.514,00


jul-16

276,00

729,00

1.407,00


aug-16

517,00

1.087,00

1.964,00


sep-16

589,00

1.345,00

2.341,00


okt-16

531,00

1.351,00

2.253,00


nov-16

372,00

1.141,00

1.871,00


dec-16

456,00

1.002,00

1.781,00


Totaal

3.315,00

8.261,00

23.101,00


Nieuwjaar 2017

28-12-2016 08:14

Een gelukkig en voorspoedig 2017 gewenst van Sjaak en Peter. Op naar de eerste druiven dito wijntje van Wijngaard het Groenewoud!

Kerstfeest en verjaardag

26-12-2016 12:17Peter vandaag,26 dec 2016,

60 jaar

Sjaak en Peter wensen iedereen namens wijngaard het Groenewoud een vrolijk Kerstfeest toe !

Dak is AF !!

11-12-2016 08:49

Zoals jullie weten zijn Sjaak en ik de afgelopen ernstig druk geweest met het dak van het wijnhuis. Nou geen zorgen meer, "het is af". Wil je meer weten klik dan op de titel (link).

Sjaak heeft van de week de nieuwe dakplaten naar het landje getransporteerd en hebben we jl zaterdag de platen op het dak gelegd nadat we dezeilen er van af hadden gehaald. Met vele plaatschroeven zijn de 10 dakplaten met pannenmotief op het dak bevestigd. Met de nodige acrobatiek werden de nokplaten erop gelegd en vastgemaakt. Het is nu heerlijk droog en enigzins tochtvrij. (daar moeten we nog verder aan werken) Zo zijn we weer een stapje verder. Alles ook weer met de bezielende faciliterende hulp van Fer.

Wijnhuis tijdelijk onderdak

04-12-2016 08:55

We hebben tijdelijk toch een dekzeil over het wijnhuis getrokken. Wil je de beweegreden weten lees dan verder en klik op de titel (link)

We kregen een bezorgde mail van Astrid dat wij het dak vergeten waren op het huis te doen. Als buurtbewoners zich zorgen maken moet je daar altijd direct op reageren. jl. zaterdag hebben we een dekzeil over het wijnhuis gespannen. Dit biedt nog enige vorm van bescherming tegen de elementen en kan het hout van het huisje drogen voordat het orginele dak erop gaat. Dit is in bestelling, maar komt pas volgende week. Dat is mooi want dan hebben weer wat te doen.


Wijnhuis in aanbouw

27-11-2016 09:21

In dit artikel deze week "de bouw van het wijnhuis vordert steeds verder" en "onverwachte stormschade". Wil je hier meer over lezen en zien klik dan op de titel (link) en lees het gehele bericht.

De storm van afgelopen week heeft toch wat behoorlijk schade aangericht. De pensionade was een beetje schuin getrokken, maar was weer makkelijk recht te zetten. De kas van Sjaak had echter meer schade. Er waren enkele ruiten kapot gegaan doordat ze eruit gewaaid waren. We hebben het glas opgeruimd en gaan de kas weer spoedig herstellen. Het wijnhuis krijgt steeds meer gestalte. Afgelopen zaterdag hebben we er gedrieën, Sjaak, Peter Jr en ik, flink aangetrokken. We hebben eerst de fundering afgemaakt. (zie foto 1) met geimprigneerde houten balken. Daarna zijn we verder gegaan met de opbouw. Een aantal jaren geleden hadden we een schuurtje gebouwd op het landje van Sjaak. We moesten dat helaas afbreken, maar is altijd wel blijven staan onder grote dekzeilen. Nu konden we die delen gebruiken om het schuurtje weer op te bouwen. Dat het zolang buiten had gestaan was wel te merken. Af en toe was het hout wel krom getrokken en had er ook een muizennest ingezeten. Nou, wat krom was hebben we zoveel mogelijk weer rechtgetrokken en het muizennest hebben we netjes verwijderd en weer schoongemaakt. Nadat we de panelen geinstalleerd hadden, hebben we direct de spanten er weer op gezet en de deuren in de sponningen gehangen. Taa,taa, de deur kon weer dicht (nou ja bijna dan, moet nog even afgeschaafd worden). We hopen dat we het de volgende keer onder de pannen kunnen krijgen, zodat we een lekker droog en tochtvrij plekje hebben. zie foto 2. Oh ja, het bord "wijnhuis" is in voorbereiding.

Aanvang bouw Wijnhuis

20-11-2016 09:36

We hebben al verschillende activiteiten ondernomen t.a.v. fase 2. Deze week laten we jullie e.e.a. zien over het te bouwen wijnhuis. Wil je hier meer over lezen klik dan op de titel (link).

Altijd weer spannend om met iets nieuws te beginnen, hoe gaan we het doen, hebben we de spullen, waar zetten we het weg en wanneer kan het klaar zijn. Nu hebben we deze keer geluk want Sjaak had in het verleden een huisje weggezet wat helaas afgebroken moest worden, maar heeft het huisje nooit weggedaan en het stond nog opgeslagen op de wijngaard. Als het goed is kunnen we dat gewoon gebruiken zonder al te veel timmerwerk. De fundering is een ander probleem. Van de gemeente mag er geen echte fundering de grond in en moesten we dus op zoek naar een mobiele ondergrond (makkelijk te verplaatsen). Nu hadden we nog ergens betonnen balken liggen die we daarvoor konden gebruiken. De balken netjes met betonijzer in de grond verankerd. Het carré gevuld met aarde en daarna netjes dicht gelegd met straatstenen en tegels. We gaan proberen om het wijnhuis voor de eerste sneeuw klaar te hebben. Of dat lukt??

PS. Als je het zo opschrijft lijkt het eigenlijk makkelijk om te doen, maar de praktijk is toch anders. Sjouw, sjouw, sjouw, ha, ha!

De eerste stappen

12-11-2016 14:08

Zoals jullie gelezen hebben zijn we begonnen met de eerste stappen binnen fase 2, namelijk het rooien van de fruitbomenstrook tussen de wijnranken en het speelveld. Lees verder en klik op de titel(link)

We hadden ons voorgenomen om in eerste instantie de bomenrij/strook van fruitbomen en struiken te rooien. We gaan daar in het voorjaar nieuwe lage fruitbomen zetten. Alleen de oude sterappel-boom laten we staan. We gaan hem wel goed snoeien zodat er een weer een beetje leven inkomt. Deze boom is al wel misschien 60 jaar oud. We willen niet alles vernieuwen, maar toch ook nog een beetje oud hout laten staan. Het rooien ging eigenlijk tegen alle verwachting supersnel. Met z'n tweeën zijn we een paar uur bezig geweest en alles was eruit. Nou een meevalletje mag ook wel eens een keertje.

Fase 2 in voorbereiding!!!

06-11-2016 07:43

Fase 2 in voorbereiding

Zoals jullie weten hebben we veel plezier in de wijngaard en daarom voor ons een reden om het iets uit te breiden. Lees verder en neem kennis van onze ambitieuze plannen. Het wordt weer een verrassing! Klik op de titel (link) om meer te lezen!!

Het speelveld wordt vooral gemaaid en er wordt weinig gespeeld. Dit veld gaan we gebruiken om nog 6 rijen met druiven aan te planten. Dat zal in maart/april volgend jaar gaan gebeuren. Welke soorten we daar gaan wegzetten weten we nog niet. Ook bouwen we daar ons wijnhuis. Daarin slaan we ons materiaal op en mogelijk later de wijn. De oude bomenrij tussen de oude wijngaard en het speelveld gaan we rooien en zetten daar nieuwe fruitbomen. Hieronder zien jullie de oude plattegrond en daaronder de geplande. Volg onze activiteiten!!!

Fase 2:

Website internationaal druk bezocht

30-10-2016 09:18

Iets wat wij nooit hebben kunnen bevroeden is dat onze website internationaal druk bezocht word. Hadden we eerst de gegevens van Google-statistics, nu hebben we de gegevens van onze provider zelf. Vind je dit ook interressant, klik dat op de titel(link) en lees verder.

Sinds april zijn we gestart met onze website met als doel mensen die ons verhaal interessant vinden te informeren over het wel en wee van onze wijngaard.Tot en met oktober hebben 2.468 unieke bezoekers onze website bezocht. Men heeft 6.073 maal onze site bezocht. Dus sommigen meerdere malen. Ook heeft men 19.352 pagina's bekeken. Nou dat valt dus niet tegen eigenlijk. Hieronder een overzichtje per maand:

Maand Unieke bezoekers Pagina´s
apr-16 55 864
mei-16 296 6106
jun-16 223 4514
jul-16 276 1407
aug-16 517 1964
sep-16 589 2341
okt-16 512 2156
nov-16 0 0
dec-16 0 0
Totaal 2468 19352

Het leuke is om zien is dat het aantal bezoekers ten opzichte van de start van de website is verdubbeld. Wat ook interessant om te zien is dat de website ook vanuit het buitenland veel bezocht wordt. Hoewel dit per maand verschilt kunnen we zeggen dat de meeste lezers uit de USA komen, daarna Oekraine en op de derde plaats Nederland, nou ja dit ging op voor oktober.

Landen Pagina´s Hits
United States us 891 6639Ukraine ua 472 5112Netherlands nl 288 4448

Ook zien we dat de drukst bezochte dagen de zaterdag, zondag en maandag zijn. Dit heeft natuurlijk te maken met onze wekelijkse update van onze story. Reden om gewoon lekker door te gaan met de site!!

Wijn maken !!

23-10-2016 09:07

Wijn maken:

Ook dit jaar weer de trossen druiven van mijn eigen druif geplukt en daar wijn van gemaakt. Klik op de link (titel) en lees verder!!!

Ook dit jaar weer de trossen druiven van mijn eigen druif geplukt en daar wijn van gemaakt. De druiven waren uitzonderlijk zoet, maar dat komt natuurlijk door het prachtige weer dat we gehad hebben. Samen met Sjaak de most gemaakt en die heeft lekker in het schuurtje gestaan onder een constante temperatuur van 20 graden. Toch wel een wijntje weten te krijgen met 11 of 12 procent alcohol.De wijn staat nu te rusten en te bezinken. Laten we maar hopen dat het lekker gaat smaken.

De druiven

schoonmaken

de most

Wijn in de flessen tbv het klaringsproces. De wijn wordt over een tijdje gescheiden van het bezinksel. We proberen een houterig smaakje te krijgen en een kruidig. Recepten zijn geheim van de smid.

Bastion Gadellière

16-10-2016 08:59

"Bastion Gadellière" zo gaat onze wijn heten !!

Na de prijsvraag en eigen research hebben we, denken we, een goede naam voor onze toekomstige wijn. De naam is historisch verantwoord en klinkt goed. Dat werd bevestigd door de sommelier van het sterren restaurant "Mijn keuken"in Wouw. De naam is afkomstig van een deel van de vestingwerken rond Bergen op Zoon en ligt hemelsbreed nog geen kilometer van de wijngaard. Toen de stad bezet werd door de Fransen, hebben daar de Engelsen op 9 maart 1814 hevig gevochten en uiteindelijk de Fransen verdreven. Helaas is nog maar een klein stukje van de vestingmuur bewaard gebleven. Degene met het goede idee krijgt de heerlijke fles wijn.

Natuurlijk moet hier een mooi etiket van komen. We hebben een eerste ontwerp dat we jullie kunnen laten zien. Laat maar weten wat jullie er van vinden. Alles kan altijd beter.

Herfst

09-10-2016 08:23

In de laatste nieuwsbrief hebben jullie het door Sjaak geschreven artikel kunnen lezen. In eerste instantie was dit voorbestemd voor de nieuwsbrieflezers. Maar ik vind dit zo bijzonder dat we het ook op de website publiceren. Veel leesplezier!! (klik op de de titel)

Herfst 2016.

Je kunt het haast niet geloven met al die mooie dagen die we mogen genieten.

De tuin komt langzaam in rust. De groei is er uit, het blad verkleurt en de bomen verliezen zelfs al hun blad. Een overvloedige appeloogst vraagt dat je regelmatig plukt.

De werkzaamheden behoeven niet meer de dagelijkse aandacht. De pracht van de tuin laat zich op dit tijdstip op zijn mooist zien.

Steeds weer is het een feest om rond te lopen langs de laatste winterwortel en de prei, de spruiten en boerenkool staan top.

Maar ook in deze tijd hebben we voldoende te doen. Onze plannen gaan tot in de hemel geloof ik af en toe. Een stugge haakse slijper houd je dan weer tegen. We zijn volhoudend en de wijn van Peter staat te gisten in de emmer. Belooft een goed wijntje te worden.

Steek je kachel maar aan en bereid je voor op de winter snoei van onze stokken.

Groet Sjaak.

Nog steeds een wijnboer in spee.

Voorbereid op het klimaat

02-10-2016 20:30

Gaat het klimaat echt veranderen of niet. Toch handig om jezelf daarop voor te bereiden. Hoe wij dat doen? Wij bouwen geen hogere dijken of maken water reservoirs. Wij doen het anders en kleiner. Lees verder!

Sinds deze week zijn we in het bezit van een grote opslagtank voor water. Het heeft heel weinig geregend en het is gortdroog. Het enige wat we kunnen doen om, om te gaan met de naderende en al bezig zijnde klimaatsverandering is anticiperen. In de opslagtank kunnen we enkele honderden liters water opslaan, makkelijk en noodzakelijk in tijden van droogte. We kunnen dan onze druiven en gewassen in de kas toch voorzien van het broodnodige water. Onze Sjaak heeft deze tank vanuit België naar de wijngaard gebracht. De installatie zal binnenkort gebeuren. We zullen dan dus niet op een droogje zitten.

De abonnees die op de nieuwsbrief zitten te wachten, wanhoop niet!!! Deze week zullen jullie hem in je mailbox ontvangen met spetterend nieuws en dus echt nieuws wel te verstaan.

De groei is eruit !!

25-09-2016 08:53

Ondanks het goede weer dat we de afgelopen tijd hebben gehad is de groei er toch uit! Lees verder en klik op de artikelnaam (link)

Ik meldde een aantal weken geleden dat de planten ongeveer 20 cenitimeter per week groeiden, maar dat is nu toch wel voorbij. Ik was zeker 2 uur bezig met het opbinden van de ranken, dat was nu in 15 minuten gebeurd. De groei is eruit met uitzondering van enkele planten die nog hun stinkende best doen om nog een beetje te groeien. De herfst zit er nu toch echt aan te komen. In deze tijd dat eigenlijk oogsttijd is van de druiven komt de groei van de plant stil te staan en maakt zich op om de naderende winter te doorstaan. Dit herinnert ons toch toch weer aan de jaargetijden. Volgend jaar kunnen ze weer verder groeien en hopen we dat de eerste druiven gaan groeien. We wachten af.

De druiventrossen aan de oude druiven waren jl zaterdag verdwenen. Hoe kan dat nou? Ik zag nog maar 1 trosje aan de ranken hangen. Direct Sjaak geconsulteerd. Zijn mening was dat de vogels er wel mee van door waren gegaan. Nou ja, heeft dat net ook weinig nut gehad. Leer voor het volgend jaar: "nog beter het net ophangen". Eigenlijk dacht ik dat Sjaak ze lekker opgegeten had. (slechte gedachte van mij)

De prijsvraag met betrekking tot de naamgeving van de wijn loopt nog steeds. We hebben al een aantal leuke inzendingen gehad maar je kunt nog steeds ideeën aandragen.

Prijsvraag

15-09-2016 21:10

Wil jij een geweldige fles wijn winnen, een wijntje waar iederen een moord voor zou plegen, lees dan verder en klik op de titel (link)

Natuurlijk zijn we er vroeg bij, de wijn is er nog niet, maar toch moeten we vooruit denken. Hoe gaat onze nieuwe wijn heten. Geen flauw idee. Allerlei namen komen voorbij maar niets geeft een klik. Denk jij dat je een goede naam kunt bedenken, geef dat dan aan ons door. Ben creatief, een fantast, denken Out of de Box is een voorwaarde. Hoe zou jij een wijn noemen die aan de voet van de Brabantse Wal, in het gehucht "het groene woud" zijn ontstaan vind. Doe mee en verdien die prachtige fles wijn.Laat ons weten welke creatieve naam jij verzonnen hebt. Denk hierbij ook aan eventuele marketingconcepten die erop toegepast kunnen worden. De jury, Sjaak en ik, zullen de uitslag bekend maken zodra we de juiste naam gevonden hebben.

Even testen, gewoon voor de lol

11-09-2016 06:50

Even uittesten hoe het werkt, gewoon even voor de lol. Wat hebben we getest, ben je al nieuwsgierig? klik dan op de titel van het artikel(klik) en lees mee!

Guyotsnoei; hoe gaat dat dan? We hebben gedurende het jaar de druivenranken laten groeien tot aan de bovenste draad, Geprobeerd 2 of 3 staken te laten staan en de rest weg te snoeien. Hoe gaat dat dan als we volgend jaar 2 van de 3 staken plat moet leggen op de onderste draad?

Zij ze dan niet te ver verhout en breken ze af. Een proef op de som moest het laten zien. Normaal zou je dat nu niet kunnen doen omdat er druiven aan de staken zouden zitten maar omdat er bij ons in de opbouwfase er geen druiven aan zitten kunnen we dat nu wel doen en het lukt aardig.

De staken waren redelijk flexibel waardoor ze makkelijk meebogen en we ze aan de onderste draad vast konden maken. Dus zo ziet er dat dan uit!! Weten we ook weer.

Spaar jij ze ook al ????

04-09-2016 09:11

Spaar jij ze ook al? Wij wel!! Als je wilt weten wat we aan het sparen zijn klik dan op de titel (link)

Ze zeggen weleens dat een slimme meid voorbereid is op haar toekomst. Dat geldt natuurlijk ook voor ons. Als het meezit hebben we eind volgend jaar toch zeker honderd liter wijn en die wijn moet natuurlijk na het wijnbereidingsproces gebotteld worden. Maar waarin? In flessen natuurlijk, maar ja als je een beetje kunt rekenen hebben we best veel flessen nodig, wel meer dan 125, dus zijn we ze nu al aan het sparen. We moeten die flessen ontdoen van alles wat er niet op of in hoort. Dat betekent dat we flessen goed moeten spoelen en schoonmaken, de etiketten eraf halen en het restant van het halsomhulsel verwijderen. Als je dat in een keer moet doen is het best een behoorlijk klus, maar als je dat zo eens tussendoor kunt doen als je even tijd hebt, valt dat best wel mee. Daarom zijn we de flessen nu al aan het sparen. Het leuke ervan is dat jullie kunnen meedoen. Heb je meer dan 20 lege wijnflessen dan hoef je alleen maar even te bellen en kom ik ze ophalen. Jij bent blij dat je ervan af bent en wij zijn blij met de flessen die we later kunnen gebruiken. Mooi toch? Doe daarom mee met deze spaaractie. Oh ja, als de flessen leeg zijn spoel ze alvast een paar keer om. Krijgen we ze ook netjes mee. Bedankt alvast!!

Op zoek naar kennis, ervaring en het beste

28-08-2016 08:40

Tijdens onze omzwervingen in Nederland zijn we altijd op zoek naar kennis, ervaring en het beste! Als je meer wilt lezen over onze zoektocht klik dan op de titel (link)

Toen Sjaak en ik toevallig in Rijsbergen waren stelde ik voor om naar de wijngaard in Zundert te gaan. Via internet zo gevonden dus wij op zoek naar de Stuivenzandsestraat 44 in Zundert. Daar is het "Wijndomein van der Herstraten gevestigd".

Na een zoektocht in de bush kwamen wij bij de wijngaard en parkeerde de auto op een landweggetje. Het was dus een echte wijngaard met rijen wijnranken waarvan je het eind niet kon zien. Er was helemaal niemand te zien. Ik zei tegen Sjaak dat we gewoon brutaal zouden doen en liepen gewoon de wijngaard in om te kijken welke soorten druiven men had en hoe de snoei was. Duidelijk was dat men Gyuot-snoei toepaste en dat de trossen met druiven vooral aan de onderzijde van de ranken zaten. Men had bijvoorbeeld "regent" druiven (blauwe), maar ook "riesling" druiven (witte). De wijngaard was goed onderhouden, dat kon je direct zien. Terwijl we daar illegaal liepen zagen wij vanuit het woonhuis een man richting de wijngaard lopen, maar bemerkte ook dat hij ons totaal niet in beeld had. Dat moest de wijngaardenier zijn. Wij naar hem toe. We maakten ons bekend en vertelde over onze wijngaard. De eerst wat onderzoekende blik van de man veranderde meteen en hij begon enthousiast te vertellen over zijn wijngaard ca. 2 hectare groot, de geschiedenis van de wijngaard en hoe het er nu voorstond. Hij wilde de wijngaard verkopen omdat het voor hem fysiek, vanwege een ongeval, toch wel zwaar begon te worden, maar hij had er zeker nog zin in. Ik heb trouwens later nog gekeken wat hij ervoor vroeg. Niet duur maar teveel voor onze beurs. Ik was trouwens blij dat Sjaak er bij was want de vaktechnische termen vlogen in het rond.

Op een gegeven moment dacht ik dat het tijd was om te gaan en vertelde de wijngaardenier dat we gingen. Nou, dat mocht beslist niet voordat wij de wijnloods gezien hadden. Hij leidde ons rond in een soort kantine waar hij grote groepen met bezoekers ontving, Daarna gingen we naar de wijnmakerij. Alles wat je nodig had stond er. Mooie grote RVS-ketels, een druivenkneuser, grote plastic tonnen, een bottelarij etc, etc. Wat opviel was dat het er erg schoon was. Maar ja, dat moet natuurlijk. De temperatuur was ook prima. Op mijn vraag of hij ook een wijnkelder was, liet hij ons binnen in een andere gedeelte van de loods. Een prima geconditioneerde ruimte waar de flessen wijn lagen. Honderden in verschillende smaken en soorten, netjes geordend. Omdat we toch al brutaal bezig waren zei ik tegen hem: "ik durf het bijna niet te vragen, maar kunnen wij een wijntje proeven". Natuurlijk, maar hij had niets openstaan. Dus moesten er flessen gekocht worden en konden we 2 soorten proeven. Nou zeg, dat was echt wel een lekker wijntje. Wat er over was hebben we mee naar huis genomen en is door de wijnliefhebber geproefd en beoordeeld. Resultaat: een lekker wijntje. Kijk, door er op uit te trekken en gewoon brutaal te zijn, hebben we in die 2 uurtjes toch weer ontzettend veel bijgeleerd.

Natuurlijk heeft het wijndomein een eigen site en als je die wilt bezoeken kun je op de volgende link klikken: www.wijndomeinvanderherstraten.nl/

Gyuot versus Cordon

21-08-2016 08:32

Zoals jullie weten passen we 2 verschillende snoeimethoden toe. Gyout en Cordon. Als jullie willen weten wat onze ervaringen zijn tot nu toe klik dan op de titel(link).

Het verschil tussen de 2 snoeimethodieken is duidelijk. Met de Gyuotmethode laat je op het stammetje van de druivenrank 2 twijgen doorgroeien. De rest wordt vakkundig weggesnoeid. Je bindt de 2 twijgen aan de onderste geleidingdraad , een links en een rechts, en dan gaan op deze 2 twijgen de uitschieters groeien en daar weer aan de druiven. De kracht van Gyuot zit van onderen. Je zult zien dat de meeste druiventrossen aan de onderzijde zitten. Het snoeien op zich vergt niet veel arbeid ten op zicht van Cordon snoei. Elk jaar wordt de druif helemaal teruggesnoeid en laten we 2 nieuwe eenjarigen uitschieters staan. Op de eerste foto kun je zien hoe de Gyuotsnoei tot nu toe verloopt.

De Cordon snoei is de oudste snoeimethodiek bij druiven. De meeste mensen die een druif in de achtertuin hebben passen deze snoei techniek toe. Wij hebben dus 4 rijen druiven staan waar we de de Cordonmethodiek op toepassen. Je probeert de druif aan, in ons geval, 3 geleidingdraden te binden. De rest snoei je weg. Dat opbinden is best intensief. Elke week moet ik een nieuwe rol binddraad kopen. De druif groeit op dit moment ongeveer 20 centimeter per week. Op onderstaande foto kun je zien hoe we er op dit moment voorstaan met de Cordonsnoei. De jonge druiventrossen hebben we weggesnoeid omdat we willen dat de energie van de plant nu naar de groei van de takken gaat. Indien de druif nu op alle 3 de draden is gebonden blijven die daar ook in tegenstelling van het wegsnoeien bij de Gyuotmethodiek. We hopen dat we in september alle planten volledig aan de draad hebben en de winter kunnen overlleven. Dan kunnen we volgend jaar al veel plezier hebben van weelderige volle druiventrossen. Om de verwachtingen niet te hoog op te laten lopen: "Nou ja, dat zal wel meevallen".

Ut Groenewoud

14-08-2016 09:30

Onze wijngaard ligt in het buurtschap Ut Groenewoud in Bergen op Zoom. Er is veel te vertellen over deze gemeenschap die eigenlijk niet bij Bergen op Zoom hoort, maar ook niet bij Halsteren. Lees verder over onze ervaringen en klik op de titel (link)

Wij zijn blij dat de wijngaard in het buurtschap Ut Groenewoud ligt. Een oase van rust en kalmte waar we op onze eigen manier de wijngaard kunnen bestieren. Geen drukke straten, geen hoogbouw en ruimte, veel ruimte. De inwoners van het buurtschap kenmerken zich door innelijke rust en kalmte, wat vandaag niet kan doen we morgen en als we links gaan gaan we ook links. Er is een grote gemeenschapszin en er worden regelmatig evenmenten georganiseerd. Berucht is de barbeque waarbij iedereen acte de presense geeft. Om die gemeenschapszin gestalte te geven heeft Wim Kamps een klein standbeeldje gemaakt van de Groenwoud-er (ik weet niet precies hoe je dat uitspreekt). Een kleine man met een bollend buikje en aangelijnd een klein hondje. Even rustig een wandelingetje maken. Een buurt bewoner stond model voor dit beeldje, maar eigenlijk dachten we dat het Fer Clarijs was, onze buurman. Toch niet dus. We hopen nog lang met onze wijngaard in het buurtschap te blijven en op enig moment de Groenwoud- of Greenforrest wijn te kunnen presenteren. Dan wordt het echt feest op de wijngaard.

Ravage in wijngaard

07-08-2016 11:52

Deze week kregen wij de melding van Sjaak dat het een ravage was in de wijngaard. We hielden ons hart vast. Wat zou er gebeurd zijn. Klik op de titel (link) een lees verder.

De oude appelboom achterop het landje was door de overload aan appels en de vele regen topzwaar geworden en was afgebroken. Die grote tak was ook op de geleidingsdraden van de wijnranken gekomen. Gevolg, een afgebroken paal. Hoe is het mogelijk. Sjaak heeft de afgebroken tak netjes kort gezaagd en tot openhaard hout verwerkt en zaterdag hebben we de afgebroken paal verwijderd en een nieuwe gezet.

Over geleidingsdraden gesproken. Bij het wegzetten van de palen en het trekken van de geleidingsdraden waren die in eerste instantie netjes strak. Echter na een aantal weken gingen zij steeds verder doorhangen. Geen gezicht. De oplossing was natuurlijk draadspanners. Dus aan elke rij zitten nu drie draadspanners waardoor de geleidingsdraden weer netjes strak zijn. Het gezicht wil ook wat, toch?

Het kasje van Sjaak is nu helemaal af. De deur die niet werkte hebben we voorzien van 2 nieuwe wieltjes waardoor de deur weer netjes open en dicht kan. Het meest unieke is de automatische klepraamopener. Als het koud is gaat het raam dicht en wordt het warm dan gaat het raam automatisch open. Dit betekent voor Sjaak dat hij niet meer elke dag 's morgens het raam open en 's avonds dicht hoeft te doen. Het leven wordt steeds mooier.

Groei !

31-07-2016 10:02

Groei

Maaien, kantensnijden, schoffelen, snoeien, inspecteren en opbinden is de routine de we nu wekelijks uitvoeren. Wil je daar meer over lezen klik dan op de titel (link)

De druivenranken groeien geweldig. Toen we ze planten waren ze ongeveer 50-60 centimeter. Nu reiken ze al zeker 2 meter hoog. Dat druiven eigenzinnige planten zijn wisten we al, maar ze groeien echt alle kanten uit. Daarom houden we ze in de gaten en op tijd binden we ze aan de gespannen draden. Ook kijken we altijd of ze geen ziekte hebben ondanks het feit dat het ziekte resistente planten zijn. Dat zou natuurlijk jammer zijn. Takken die de verkeerde kant opgaan of teveel zijn worden rigoreus gesnoeid.

Verder willen we dat de Wijngaard er goed uitziet dus maaien we elke week de graspaden en snijden we regelmatig de kantjes van de bedden netjes recht. Ook schoffelen we elke week, dat is gewoon nodig om het schoon te houden.Ook geven we regelmatig een beetje mest en kalk, onontbeerlijk voor de plant.

Druiven? Nee, dat kunnen we dit jaar wel vergeten. Nee daarvoor moeten we gewoon bij de oude reuzen achter in de tuin zijn. Die zijn langzaam aan het herstellen van een zwaar verleden en geven goed vrucht. Volgend jaar zal dat wel meer zijn. De tijd komt eraan dat we een net moeten gaan spannen zodat de vogels onze druiven met rust laten. Ook gaan we proberen de bijen te weren. Op een goede manier want er zijn er niet zoveel meer.

Zo verstrijkt de tijd, we zitten nu in de zomer en we kabbelen voort. We hopen dat ons werk ervoor zorgt dat de wijngaard in een prima conditie is en er piccobello uitziet. Op naar de herfst.

Hoog bezoek

24-07-2016 13:08

Vandaag is gebeurd waar we al langer op zaten te wachten. Onze madras famillias (96) en enige aandeelhoudster heeft een bezoek gebracht aan de wijngaard. Het had natuurlijk wat voeten in aarde om haar van de 2e etage van Stuijvenburg met rollator en al in de auto te krijgen en daarna via het ongeffende pad naar de wijngaard te krijgen. Lees het vervolg en klik op de link.

Nadat wij haar eerst een nieuwe blouse aangegeven hadden en haar strooien hoed hadden meegenomen zijn we met ons ma naar de wijngaard gegaan. We hebben daar samen met Andre en Nel (broer en schoonzus) een gezellig bakje koffie gedronken. Ons ma die toch al koninklijke alures heeft nam plaats in de grootste stoel die we hadden en zat te genieten van het uitzicht op de wijngaard. Langzaam kwam het zonnetje te voorschijn en was het dus dubbel genieten. Ze vertelde ons dat ze hier wel honderd kon worden. (Ze vond het alleen jammer dat we geen wc hadden) Oh ja, ze was benieuwd wanneer we het dividend zouden uitkeren. Dat gebeurd dus in natura (wijn). Toen we haar vertelden dat dat nog wel een paar jaar kon duren zei ze dat dat geen probleem was. Ze had tijd genoeg. Ze was toch nog geen honderd??

Ook was het leuk dat Andre en Nel op visite kwamen en samen met ons een bakje meedronken. Andre die zijn jungle-tenue had aangetrokken werd trouwens nog aangevallen door een steekvlieg, het bloed spoot uit zijn been. Gelukkig konden wij de vlieg verjagen en met Andre gaat het weer prima, vooral nadat wij ze een rondleiding hadden gegeven met technische uitleg. Al met al stik gezellig en voor herhaling vatbaar.

Studiereis niet voor niets

17-07-2016 14:33

De studiereis naar Normandie op zoek naar wijngaarden en wijnhuizen is niet helemaal voor niets geweest. Duidelijk is wel dat er geen druiven te vinden zijn. Wel overheerlijke appelwijn en het is zo dat wijn toch wijn is. Klik op de link voor de rest van mijn relaas!!

VERVOLG:

Tijdens mijn speurtocht in Normandie heb ik geen enkele wijngaard kunnen ontdekken, maar waar men zich wel op toelegt zijn appelwijnen. Op diverse plekjes in het het Normandische land zien we kleine wijnboertjes zitten die hun calavados aan de man proberen te brengen. Maar er zijn maar enkele echte wijnhuizen die de goede appelwijn (calvados) maken en verkopen. Een daarvan is Chateau du Breuil. Een bezoekje aan de website van dit wijnhuis is zeker de moeite waard. Het adres van de website is: https://www.chateau-breuil.com/. Via de webshop kun je de lekkerste drankjes kopen maar pas op! Neem wel je portemonnee mee. Tijdens mijn speurtocht kwamen we wel in een oud kasteel van rond de 12e eeuw een appelpers tegen. (zie foto)

Mocht ik de volgende keer nog eens een studiereis ondernemen dan ga ik toch eerst wat mee vooronderzoek doen zodat we ook echt met iets naar huis kunnen komen.

Wijngaarden in Normandië

05-07-2016 10:10

Tijdens onze vakantie in Normandië ben ik op zoek gegaan naar de beroemde Franse wijngaarden. Hieronder een verslag van mijn ervaringen. Klik op de link.

Nou, dat was dus een grote teleurstelling. De enige wijn die ik hier gevonden heb was in de supermarkt. De beroemde Cidre, in casu appelgaarden, zijn er hier wel, maar ja dat zijn geen druiven. Nou ja, we zijn hier nog een tijdje dus ik ga verder op zoek. Je weet maar nooit wat ik allemaal nog tegenkom. Als ik wat vind dat horen jullie het als eersten. Inmiddels houden we ons bezig wat hier echt actueel is. De tour de France natuurlijk.

Onrust blijft uit !!

26-06-2016 07:50

Hoewel we een toestroom van omwonenden hadden verwacht , bleef dat gelukkig uit en was het als vanouds lekker rustig op de wijngaard! Waar het hier nu precies omging? Klik op de link en lees verder!

Sinds kort zijn we in het bezit van een kantenmaaier , Powerplus GPXR3010, waarmee we de vorens netjes volgens het lijntje hebben rechtgetrokken. Het apparaatje, niet groter dan een kleine grasmaaier produceert echter een geluid van 106 Db en dat is meer dan in de disco. Dus toen we ermee aan de slag gingen voorspelden we elkaar dat we wel belangstellenden of nieuwsgierigen over de vloer zouden krijgen. Dat bleef gelukkig uit. Hij starte in een keer en sneed netjes de kantjes eraf. Met oordoppen in valt het eigenlijk wel mee,

Hoe is het nu met de druiven ???

18-06-2016 13:23

We zijn inmiddels al weer een paar maanden verder. 28 maart hebben we de druivenranken in de grond gezet en nu is het eind juni. We hebben het de afgelopen tijd over van alles en nog wat gehad, maar hoe is het nu met de druiven??? Lees verder en klik op de link!!

Heugelijk nieuws eigenlijk want van de 100 planten hebben het er zeker 95 overleefd. 2 werden rigoreus een kopje kleiner gemaakt met de bosmaaier en 3 hebben het niet overleefd. Jammmer, maar gelukkig was de kweker in Zeeland coulant en gaf ons 5 nieuwe. Dus eigenlijk zijn de rijen compleet. De druivenplanten waren ongeveer 40 centimeter hoog toen we ze erin zette, maar nu zijn ze zeker 40 tot 60 centimeter gegroeid en dit is nog maar het begin want ze hebben er zin in. Je ziet ze bijna groeien. We hebben de draden op 60-50-50 centimeter gezet en zijn ze de eerste draad al voorbij. Er zit er één tussen die al op 1.60 meter zit. Ook zien we kleine vrucht eraan komen. Jammer dat die volgend jaar pas echt mogen doorgroeien. We laten er wel een paar aan hoor! Kunnen we lekker snoepen/proeven. Aan de oude druif zien we al stevige trossen hangen dus die gaat dit jaar zeker druiven opleveren. Binnenkort gaan we het net spannen. Onze vogelvrienden vinden een druifje ook nooit te versmaden. Als ze zo doorgroeien komen we straks handen tekort om alles op te binden en te geleiden, maar we houden vol.

Stadwijngaard

12-06-2016 08:17

Ik krijg regelmatig de vraag wat nu precies een stadswijngaard is en of wij die titel wel mogen dragen. Natuurlijk !!!! Druk op de link en lees hieronder waarom!

Stadswijnteelt is een begrip met een veelvormige inhoud en verschillende definities. Beleidsmatig hanteert Nederland geen definitie, maar er zijn er wel verschillende in omloop: "Het voortbrengen, verwerken en vermarkten van voedsel en daaraan gerelateerde producten en diensten, in urbane en peri-urbane gebieden, daarbij gebruikmakend van stedelijke hulpbronnen en reststoff en" ( PPO/Alterra, 2012).

De VN hanteert voor stadswijnteelt een nog ruimere defi nitie. Stadslandbouw is: een industrie die voedsel en brandstof produceert, verwerkt en verkoopt, voornamelijk als antwoord op de dagelijkse vraag van consumenten in een stad of stedelijke agglomeratie, op land en water verspreid door het stedelijke en stadsnabije gebied, waarbij intensieve productiemethoden worden toegepast, met gebruikmaking van natuurlijke hulpbronnen en stedelijk afval, om een diversiteit aan gewassen en veehouderijen te kunnen realiseren. Als wij het hebben over stadslandbouw dan hebben we het dus over een breed scala van productiemethoden.

Nou dat is dus wel duidelijk. We mogen de titel Stadswijngaard in volle glorie gebruiken.

Teahouse of Greenhouse

05-06-2016 08:45

De laatse weken zijn Sjaak, Mark en Peter jr druk bezig geweest om op de wijngaard een kas weg te zetten.Hier het verhaal !!!

Sinds enkele weken is Sjaak met de hulp van Mark en Peter jr bezig om zijn kas op het landje te zetten. We hebben een mooi plekje achter op het landje gevonden. Daar staat het prima uit de wind en in het zonnetje. De temperaturen lopen daarbinnen snel op. Er moest nogal wat aan gedaan worden. Zo moest Sjaak zelf het meeste glas erin snijden. Ook heeft hij er al een druppelsysteem inhangen. (alleen de wietplanten ontbreken) Omdat de kas te laag is voor Sjaak hebben we er verzonken inloop in gemaakt. We kunnen nu bijna op kniehoogte ons ding doen. Natuurlijk gaan we er planten opkweken voor het moesttuintje, maar straks komen er ook de wijndruivenstekkies in te staan. Zaterdag hebben we het interieur afgemaakt en het is nu zo mooi dat het in plaats van een Greenhouse ook best een Teahouse zou kunnen zijn. Lekker bakkie thee !!!!!!

Fer steekt een handje toe

28-05-2016 19:41

Betere een goede buur dan een verre vriend zeggen ze wel eens. Nou dat is niets anders dan waarheid! Lees het hele artikel via NIEUWS!

Meestal voordat we beginnen met werken in de wijngaard nemen we een lekker bakje koffie. En het duurt nooit lang voordat een eeuwig vrolijk gezicht de hoek om komt kijken. "Goeiemorgen mannen!!!!" . Fer Clarijs, de buurman is een vrolijke man en die bovendien erg hulpvaardig.is. Vandaag bijvoorbeeld; "Goedemorgen Fer, een stoel? Jammer dat ze eigenlijk zo vuil zijn." Fer:"Oh dat geeft helemaal niets, wacht maar even." Even later komt Fer terug met alle schoonmaakmiddelen die hij in huis heeft kunnen vinden. "Kijk, daar krijg je ze wel schoon mee!" Direct pakt Fer een stoel begin de schoonmaakmiddelfles leeg te spuiten op de stoel en begint te boenen alsof zijn leven ervan af hangt. "Nou, kijk, die ziet erweer netjes uit, en nou een lekker bakske." Zo is dus Fer.

Wijngaard het Groenewoud in BNdeStem

22-05-2016 08:39

Zaterdag, 21 mei 2016 was het zo ver. Het interview met Rosanna Langenberg van BNdeStem werd gepubliceerd. Een aardig stukje dat de naamsbekendheid van de Wijngaard weer vergroot. Straks worden we nog een begrip in het Bergse. Dat zou leuk zijn??!! Lees bijgevoegd artikel. BN de stem 21 mei21052016_0001 (2).pdf (1702894)

Vliegende verslaggeefster komt langs !!!

14-05-2016 15:22

Kwam vandaag Rosanne Langenberg, de vliegende verslaggeefster van het Brabants Nieuwsblad, langs voor een interview. Blijkbaar had iemand er haar op gewezen dat wij de Stadswijngaard het Groenewoud waren begonnen. Nadat zij bijna het pad had gemist konden wij haar met vereende krachten ontvangen. (Dit is iets tussen Rosanne en ons). (volg de link)

Natuurlijk wilde ze alles van ons en de wijngaard weten en vond de lokatie van de wijngaard een stukje Frankrijk in Bergen op Zoom, een prachtig, luw en rustig plekje. "Dat dit nog bestaat !!!!!"; riep ze uit. Ze wilde foto's maken en ging daarvoor zelfs op haar buik liggen. We verwachten een prachtige kiek. We zijn natuurlijk benieuwd wat ze over de wijngaard gaat schrijven, maar dat lezen we deze week in de krant(Bergse editie)

.

Rosanne interviewd Sjaak !!!!

Rosanne in actie.

30 jaar oude druivenranken "eye-catchers" in de wijngaard

04-05-2016 16:47

De twee 30 jaar oude druivenranken zijn de "eye-catchers" in de wijngaard. De twee stonden beetje zielig achterin de wijngaard. We hebben ze schoongezet en opnieuw opgebonden, na een rigoreuze knipbeurt waar mijn kapper jaloers van zou worden. Nu was het afwachten, doen ze het nog en ja hoor! We zien kleine uitlopertjes!!

Pensionada in Gebruik

01-05-2016 08:51

Vanaf gisteren, 30 april, kunnen we gebruik maken van de nieuwe pensionade. Het zonnetje kan komen hoor!

Snoeifeest

30-04-2016 15:00

Beste mensen,

heb je zin om actief bezig te zijn, te snoeien, onder het genot van een lekkere Gluhwijn, geef je dan alvast op. We zijn met z'n allen een paar uurtjes bezig! Zie je op 15 januari 2017!! Meldt je aan!!

Bezoekers vermelding

20-04-2016 17:09

De druivenranken zijn per 26 maart 2016 geplant en groeien goed.

Website gelanceerd

20-04-2016 17:08

Onze nieuwe website is vandaag , 1 mei 2016 , van start gegaan. Met deze Website willen we jullie informeren over onze hobby!